Cumpărătorul poate economisi câteva mii de euro dacă alege o parcelă extravilană. Dezavantajul este că procesul de modificare a încadrării unui teren poate dura până la câteva luni.

17432-11_teren_evz_04eb519a1d.jpgDacă aţi decis să achiziţionaţi un teren pentru a vă construi o casă, dar nu aveţi un buget prea mare, puteţi opta pentru cumpărarea unei parcele de pământ din circuitul extravilan al localităţii de care sunteţi interesaţi, urmând să introduceţi ulterior respectivul teren în aria intravilană.

Procedura nu este una simplă şi va dura câteva luni. Însă, dacă nu vă grăbiţi cu construirea casei, veţi economisi cu siguranţă sume importante de bani, din diferenţa de preţ între parcelele intravilane şi cele extravilane.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, construcţiile rezidenţiale nu pot fi ridicate decât pe terenuri încadrate în circuitul intravilan. Pe cele care au caracter intravilan agricol sau extravilan agricol nu este permisă construirea de clădiri decât în anumite cazuri şi nu în scopul locuirii.

Paşi de urmat

Pentru a simplifica într-o oarecare măsură procedura pe care o veţi urma, este indicat să achiziţionaţi o parcelă de teren extravilan aflată la marginea intravilanului, acestea aflându-se la o distanţă mică faţă de utilităţi, spune avocatul Alexandru Murar. El adaugă că, pentru a fi sigur că aţi ales o parcelă poziţionată cât mai bine, puteţi verifica Planul Urbanistic General (PUG) al localităţii, care este disponibil în cadrul Serviciului Urbanism al fiecărei primării.

Ulterior, dacă decizia achiziţiei a fost luată, veţi avea nevoie de ajutorul unui arhitect, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), serviciu tarifat în funcţie de complexitatea proiectului şi poziţionarea terenului, precizează arhitectul Daniel Ene.

În general, arhitecţii cer un preţ cuprins între 0,2 şi 3 euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa terenului, dificultatea şi amploarea proiectului, pentru parcelări, introducere in intravilan sau mărirea indicatorilor urbanistici.

Etapa autorităţilor

După întocmirea acestuia, PUZ-ul va fi supus aprobării autorităţii locale competente, reprezentată de consiliul local sau judeţean ce va emite un aviz favorabil în 30 de zile sau chiar câteva luni, tot în funcţie de complexitatea cazului, mai spune avocatul.

De asemenea, pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren cu suprafaţa mai mică de un hectar veţi avea nevoie de un aviz favorbail din partea Ministerului Agriculturii, care se emite pe baza unui aviz favorabil din partea oficiului de cadastru şi  publicitate imobiliară în raza căruia se află proprietatea. Termenul pentru eliberarea acestuia din urmă este de aproximativ 30 de zile, ne-a spus Ruxandra Ghiba, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov. Cu toate actele şi avizele obţinute, se va proceda la intabularea proprietăţii, însă acest lucru este indicat să se facă după o reverificare amănunţită a fiecărui document al proprietăţii, astfel încât să nu existe surprize neplăcute pe viitor, atenţioneză Cristian Ilie, expert cadastral.

În ceea ce priveşte taxele pe care un proprietar urmează să le achite în cursul derulării procedurii prezentate mai sus, acestea diferă mult, de la caz la caz, în funcţie de suprafaţa terenului şi localizarea acestuia.


Sursa

7 April 2011