Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cum vede piaţa caselor un investitor cu 430 de apartamente blocate în proiecte falimentare

Publicat: | Sursa: Capital | Numar afişări: 1072

Fondul norvegian Romania Invest, care a investit peste 110 mil. euro în „pachete“ de apartamente în principalele ansambluri rezidenţiale din ţară, a fost nevoit să îşi modifice strategia de ieşire din piaţă după ce a realizat că este blocat în România de un portofoliu de locuinţe „toxice“.

sursa: capital.roPlanul iniţial al norvegienilor prevedea lichidarea portofoliului acumulat până în 2012, însă cele 430 de apartamente aflate în proiecte blocate nu le mai permit acest lucru.

„În perioada următoare sperăm să putem găsi soluţii viabile în cazul proiectelor în care am contractat apartamente şi în care lucrările au fost sistate şi astfel vor fi reluate lucrările de şantier. Cât despre vânzări, în cazul în care piaţa va continua pe acelaşi trend pozitiv ca şi în 2011 şi nu vom asista la turbulenţe economice grave, mă aştept să înregistrăm un număr de tranzacţii de cel puţin 70-80 de apartamente“, a declarat pentru Capital Cosmin Roşu, noul country manager al Romania Invest. Situaţia strâmtorată a obligat acţionarii să renunţe la fostul şef al operaţiunilor din România, Bjorn Hauge, şi să îl pună în această poziţie pe fostul director financiar, Cosmin Roşu.

Norvegienii deţin în România 560 de apartamente, însă doar 130 de unităţi sunt promovate activ spre vânzare. Restul, sunt locuinţe aflate în Planorama, Blue Tower şi Vitan Platinum Towers, ansambluri aflate fie în faliment, fie în pragul insolvenţei. Într-un ritm de vânzare de 80 de unităţi pe an, fondul de investiţii va reuşit să îşi lichideze stocul abia peste şapte ani.

„Cei care au ştiut să găsească oportunităţile create tocmai de această criză prin care trecem au reuşit să facă afaceri foarte profitabile. Secretul e să nu mai aşteptăm să vedem rezultate spectaculoase într-un interval de timp foarte scurt şi să contruim o strategie de dezvoltare coerentă şi cu ţinte foarte clare. Aşadar, cred că piaţa locală are încă foarte multe oportunităţi de oferit, trebuie doar să ştii unde să cauţi“, subliniază Cosmin Roşu.

Cum va evolua piaţa în 2012

În opinia acestuia, preţurile la locuinţe au atins un nivel minim şi nu se aşteaptă la scăderi semnificative în perioada următoare. Speranţa acestuia nu pare a fi confirmată de tentinţa pe care o au preţurile, respectiv de scădere în cazul locuinţelor vechi şi stagnare în cazul celor noi.

„Preţurile vor creşte cu câteva procente, iar această tendinţă va continua şi în următorii 2-3 ani. Cel mai probabil, nu vom atinge prea curând nivelul din 2007-2008, dar cu siguranţa vom asista la o reluare a creşterii preţurilor locuinţelor în perioada următoare. Toate acestea depind mult de stabilitatea economică a ţării şi a îmbunătăţirii accesului la finanţare. Odată cu stabilizarea mediului economic şi creşterea posibilităţii de  predictibilitate pentru toţi participanţii pe acest segment (ex. bănci, dezvoltatori, investitori, constructori, cumpărători finali), consider că vom asista la o creştere semnificativă a numărului tranzacţiilor pe piaţa imobiliară din România“, conchide Cosmin Roşu.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video