Aproape 90% dintre achizitiile de locuinte vizeaza apartamente vechi

Cumpararea unei case cu programul „Prima casa“, misiune imposibilaIntre achizitia prin progra­mul guvernamental „Prima casa" a unui apartament vechi, nou sau o casa in provincie, romanii aleg in proportie de 90% piata secundara, uitand de faptul ca apartamentele vechi vor avea incheiata durata de viata peste 30 de ani, atunci cand isi vor achita integral locuinta.

In conditiile actuale de piata, analistii imobiliari considera ca romanii care se inscriu in program ar trebui sa se indrepte catre apar­ta­mentele noi si mai ales spre casele noi, construite in jurul oraselor mari, acolo unde pretul este mult mai accesibil.

Casele la cheie care se pot incadra in normele me­to­dologice ale programului „Prima casa" trebuie sa fie, potrivit specialistilor, mici, cu o suprafata totala cuprinsa intre 70 si 80 de metri patrati si cu o amprenta la sol de maximum 50 de metri patrati.

O astfel de locuinta poate avea un pret de tranzactionare intre 1.000 si 1.200 de euro pentru un metru patrat, ceea ce face insa ca plafonul de garantare al statului, de maximum 60.000 de euro, sa fie depasit.

P+1, minimum 80.000 de euro

„Romanii ar trebui sa se indrepte catre locuintele care le sunt utile pe toata durata vietii, iar alegerea unei case nou construite, chiar si la un pret cu 20% sau 30% mai mare decat pla­fo­nul de 60.000 de euro al pro­gra­mului guvernamental, este alegerea opti­ma", sustine analistul imobiliar Costin Mihalcea.

Potrivit acestuia, „sansele ca astfel de tranzactii sa se realizeze prin programul «Prima casa» sunt ex­trem de mici, principala cauza fiind men­talitatea mioritica, coroborata cu coeficientul venitu­rilor reduse ale romanilor".

Pretul unei locuinte de tipul P+1 se ridica la minimum 80.000 de euro, diferenta fiind facuta de va­loa­rea terenului care in Bucuresti va­ria­za acum intre 350 si 1.500 de euro pentru un metru patrat.

„Pentru a pu­tea intra intr-un astfel de proiect, vii­to­rul proprietar trebuie sa se incadreze intr-o plaja salariala cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei, in contextul in care rata ban­cara minima s-ar ridica la aproxi­ma­tiv 500 de euro", a precizat Mihalcea.

El a adaugat ca „oricum pro­gra­mul guvernamental nu va inre­gis­tra pana la sfarsitul anului mai mult de 200 de credite, el putand deveni unul acce­sibil romanilor doar daca se va modi­fica gradul de indatorare".

Sursa

14 August 2009