In nebuloasa recuperarii de catre Fisc a TVA-ului aferent vanzarilor de imobile de catre persoanele fizice a aparut ieri si o asociatie a cumparatorilor, care sustine ca exista pericolul ca si ei sa fie adusi in situatia de a plati retroactiv inca 19% din pretul tranzactiei ca si TVA catre vanzator, pentru ca acesta din urma sa il livreze statului.

sursa:zf.roANAF a inceput din vara anului 2009 sa controleze peste 7.000 de dezvoltatori imobiliari care au facut tranzactii pe persoana fizica inainte de 2008, in vederea recuperarii TVA. Pana acum au fost finalizate controale pentru 200 de persoane, valoarea prejudiciului de recuperat fiind de peste 240 mil. lei (60 mil. euro).

Un avocat, Ionut Mateescu, afirma ca cel putin in Bucuresti au fost deja trimise instiintari de la vanzatori catre cumparatori prin care ii anunta ca au de platit si valoarea TVA aferenta imobilului achizitionat. ANAF nu se implica in aceasta situatie, intrucat controalele lor vizeaza numai vanzatorii.

"Inspectiile fiscale se fac asupra vanzatorilor de apartamente cu caracter de continuitate si nu vizeaza cumparatorii de apartamente", spun oficialii ANAF.






Sursa

25 March 2010