Domolirea ritmului de scadere a preturilor la apartamente a reaprins interesul cumparatorilor, dar nu a crescut semnificativ numarul de tranzactii. O buna parte dintre cumparatori sunt atenti si la semnalele macroeconomice, care arata ca scaderea economica in acest an ar putea ajunge la 8%, iar numarul somerilor poate creste la un milion.

Cumparatorii oscileaza intre frica recesiunii si cea a reinceperii cresterilor de preturi la apartamentePreturile apartamentelor vechi sunt mai mici cu circa 40%, TVA-ul pentru locuintele mai ieftine de 380.000 de lei este de 5%, iar dobanzile anuntate prin programul „Prima casa" vor fi in jurul a 5% pe an.

Teoretic, aceste trei argumente ar putea fi decisive pentru achizitia unei locuinte in urmatoarea perioada.

Cu toate acestea, perspectiva unei scaderi economice de 8% in acest an tine inca numerosi potentiali cumpa­ratori in expectativa, deoarece rece­siunea se va resimti, daca nu s-a resimtit deja, inclusiv in scaderea salariilor atat pentru bugetari, cat si pentru mediul privat, dar si in cresterea somajului.

„Nu ma pricep foarte mult la economie, dar am inteles si eu ca suntem in recesiune, avem deficit, dar oamenii trebuie sa locuiasca undeva. In prezent, pentru o garsoniera platesti o chirie de 200-250 de euro lunar.

La preturile actuale si la dobanzile din programul «Prima casa», pentru aceeasi locuinta poti plati o rata de 300 de euro lunar", explica Ruxandra Cleciu, partener al firmei de consultanta imobiliara Neocasa. 

Ea spune ca do­banzile negociate in programul „Prima casa" sunt putin mai mari, dar compa­rabile cu cele din Germania, iar preturile apartamen­telor vechi se apropie de limita inferioara, pe care consultantul o considera in jurul valorii de 700-800 de euro/metrul patrat.

 

 

 

Sursa

9 July 2009