În ultimii doi ani, preţul locuinţelor a scăzut cu până la 50%. Nici chiriile nu au stat pe loc, dar au scăzut mai puţin decât vanzarile. Astfel, în multe cazuri, chiria a ajuns să fie mai mare sau egală cu rata la bancă, iar specialiştii spun că e un moment bun pentru achiziţii.

Nu trebuie ignorat faptul că o achiziţie, spre deosebire de închiriere, presupune costuri suplimentare care pleacă de la taxele notariale şi ajung până la mobilarea locuinţei. Aceste sume pot depăşi 7.000 de euro.

Chiria medie cerută de proprietari pentru o garsonieră în zona 13 Septembrie este de 251 de euro, iar preţul mediu de vânzare este de 49.500 de euro. Astfel, pentru un credit prin „Prima Casă" cu un avans de 5%, adică 2.500 de euro, ratele estimative variază de la 218 la 260 de euro, la fel cât e chiria medie în zonă. În cazul unui credit imobiliar clasic însă, ratele sunt ceva mai mari, în funcţie de bancă: de la 290 de euro pe lună, depăşind astfel chiria. Dacă cineva ar sta 16 ani şi jumătate în chirie, ar ajunge să plătească cât pentru valoarea actuală a unei garsoniere.

În zona Titan, proprietarii cer pentru o garsonieră în medie 40.000 de euro, iar pentru chirie 230 de euro. Astfel, cu un avans de 2.000 de euro prin „Prima Casă", rata lunară porneşte de la 175 de euro şi poate depăşi 300 de euro, în funcţie de bancă, iar în cazul creditelor imobiliare, cea mai mică rată este de 240 de euro. Deci, un credit bun poate fi mai avantajos decât chiria. Pentru a se ajunge la preţul locuinţei, asta ar însemna chiria pe 14 ani şi jumătate.

Cum stă situaţia la apartamentele cu două camere

Chiria medie pentru un apartament cu două camere în zona Vitan este de 327 de euro, iar preţul de vâzare este 60.800 de euro. Astfel, pentru un credit prin „Prima Casă", cu un avans de 3.040 de euro, cea mai mică rată este de 265 de euro, iar cea mai mare ajunge la 320 de euro. Cei care nu se încadrează la program şi vor apela la un credit ipotecar trebuie să ia în considerare faptul că vor avea de plătit cel puţin 360 de euro pe lună rata la bancă. Aproape 15 ani şi jumătate petrecuţi în chirie ar înseama preţul locuinţei.

Un apartament cu două camere din zona Colentina se închiriază cu un tarif mediu de 275 de euro, iar preţul mediu de vânzare este 58.776 euro. În acest caz, doar la câteva bănci rata prin „Prima Casă" este sub chiria medie. Cu un avans de 2.393 euro, clinetul va avea de plătit rate pornind de la 257 de euro, dar pot depăşi 280 de euro. Dacă sunt eligibili pentru programul guvernamental, clinetul trebuie să aibă în vedere faptul că în cazul creditelor ipotecare, rata depăşeşte 350 de euro. Dacă cineva ar sta aproape 18 ani în chirie, ar ajunge să plătească cât pentru valoarea actuală a unui apartament cu două camere.

Rata la trei camere, mai mică decât chiria doar prin Prima Casă

Apartamentele cu trei camere din zona Pantelimon se închiriază în medie cu 332 de euro şi se vând cu 68.000 de euro. Dar, în acest caz, dacă nu vă încadraţi la „Prima Casă", rata pentru un credit imobiliar este cu mult mai mare decât chiria, adică peste 400 de euro. În cazul creditelor prin „Prima Casă", cu un avans de 3.400 de euro, rata lunară porneşte de la 296 de euro şi ajunge la 360 de euro. Pentru a se ajunge la preţul locuinţei, asta ar însemna chiria pe17 ani.







Sursa

30 April 2010