Ultimele două zile au însemnat două praguri minime ale euro, comparativ cu evoluţia cursului în semestrul care a trecut. Acest lucru îi face pe specialiştii din domeniul financiar să vorbească despre viitorul apropiat cu termeni optimişti precum "ieşire din recesiune", "rate mai mici" sau "valoare reală a cursului, care nu are de ce să nu se păstreze".

Exclusivitate - IMOPEDIA.roMihai Tănăsescu şi Daniel Dăianu, foşti miniştri de finanţe precum şi analistul financiar Bogdan Baltazar au expus pentru imopedia.ro liniile pe care ei cred că o să meargă economia românească în următoarele luni, pornind de la evoluţia cursului monetar.

"Este o veste bună pentru români. Eu personal consider că este o evoluţie corectă, economia iese din recesiune, să vedem acum la sfârşitul martie dacă mai creşte trimestru pe trimestru atunci tehnic vom avea ieşire din recesiune, având două trimestre consecutive cu creştere", spune analistul Bogdan Baltazar.

Cursul de referinţă pe care l-a afişat BNR azi, de 4,2350 lei/eur cu 0,15% mai mic faţă de şedinţa precedentă. Cursul BNR de luni a fost de 4,2412 lei/euro.

"Este limpede că fundamentele economice ale României în momentul de faţă sunt într-o etapă stabilă, încă de acum un an am anticipat un curs între 4,1-4,3 lei, cred că acest curs este cursul real pentru economia românească în momentul de faţă. De asemenea, cred că va evolua în aceste limite şi în perioada trimestrelor care vor urma", spune Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe.

"Evoluţia euro este foarte firească şi mai ales o evoluţie normală în raport cu euro care are probleme din cauza lipsei de coordonare din zona euro. Nu mă aştept la un euro sub 4,15 lei, îl văd evoluând în coridorul 4,15 - 4,25 lei, maximum 4,3 lei" , completează analistul financiar Bogdan Baltazar.

Stabilitatea economică este totuşi în echilibru precar

Cei doi analişti împărtăşesc însă crezul că, deşi aprecierea cursului arată un trend pozitiv, politicile monetare trebuie să fie strânse în aşa fel încât într-adevăr cursul de schimb să fie un curs real care va contiua să reprezinte felul în care economia românească va evolua.

"O monitorizarea atentă a politicilor monetare, fiscale şi nu în ultimul rând a evoluţiilor intrenaţionale sunt absolut necesare fiindcă tumultul economic încă nu s-a terminat, criza economică încă persistă în special în zona sistemului bancar. Există semne importante şi vizibile de revitalizare a economiei europene şi este un lucru bun, dar sigur că riscurile există în continuare şi ele trebuie monitorizate în continuare.", spune Mihai Tănăsescu pentru imopedia.ro.

Daniel Dăianu, sceptic la optimismul prematur

Există însă şi o categorie de specialişti care spun că nu este sănătos să ne bucurăm prematur. Un curs care avantajează clienţii care au credite în euro nu este neapărat un curs bun pentru economie.

"Opinia mea este că mai bine pentru economia noastră este să avem un nivel al cursului care nu dezavantajează exporturile, până una alta exporturile sunt levierul de care avem nevoie. Nu putem aştepta mult de la consum, investiţiile nici ele nu se mişcă cu viteza care să susţină o revenire economică. Eu nu aş saluta o apreciere a leului, mai ales că nu trebuie să uitaţi că noi avem încă o rată de inflaţie ridicată. Nu trebuie imediat să interpretăm o apreciere să o privim cu ochi buni să credem că ea îşi are originea într-o percepţie mult mai pozitivă a economiei româneşti.", spune pentru imopedia.ro fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu.

De altfel, Dăianu este sceptic şi la conceptul de revenire economică, atât timp cât cifrele prin care se susţine acest concept sunt neglijabile.

"Creşterea economiei din ultimul trimestru este nesemnificativă, 0,1% nu este creştere economică când se pot face corecţii şi după două, trei trimestre şi nu numai în România. Ce cred este că economia a atins fundul şi sper să nu avem alte structuri potrivnice care să împingă Europa spre recesiune, automat nici economiei noastre nu i-ar fi bine.", continuă Daniel Dăianu.

Tot azi, dolarul american a câştigat teren în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,1067 lei/dolar. Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă de 3,1067 lei/dolar, cu 0,26% mai mare faţă de nivelul de 3,0985 lei/dolar din şedinţa anterioară.


22 February 2011