728x90.jpg
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

România, sub amenințarea cutremurului: autoritățile ignoră siguranța bucureștenilor

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2010

Consolidarea clădirilor cu risc seismic  rămâne una dintre problemele fără de rezolvare. Acest lucru se resimte la nivelul întregii țări, însă Bucureștiul este cel mai problematic oraș, cu cele mai mari pagube estimate, în cazul unui cutremur. Deși toată lumea este de acord că această problemă este crucială, nimeni nu este dispus să o rezolve. Disputele dintre proprietari și autorități, precum și lipsa de interes din partea autorităților a făcut ca lucrările de consolidare să fie practic inexistente, în anul care a trecut.

risc seismicLa nivel declaratv, clădirile cu risc seismic sunt una dintre cele mai importante probleme ale Capitalei. Cu atât mai mult cu cât un seism de proporții este anunțat drept iminent. Numai în București, anul trecut ar fi trebuit reabilitate sau supuse unor studii de proiectare aproape 70 de clădiri. Acest lucru s-a dovedit a fi imposibil de pus în pratică, iar marja de eșec este cutremurătoare: doar unul dintre aceste blocuri a fost refăcut.

În București ar fi trebuit să avem deja reabilitate 20 de blocuri și la alte 28 de clădiri ar fi trebuit să se facă studii de proietare. Restul până la aproape 70 de clădiri se află în țară. Din acest target stabilit pentru anul 2015, un singur bloc a fost reabilitat, în Hârșova, iar studiile de proiectare nu s-au făcut nici unul, nicăieri în țară”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro arhitect Marian Dănăilă. 

Bugetul pentru consolidarea clădirilor a crescut de cinci ori, în 2016

Dacă banii au fost problema, atunci anul acesta ar trebui ca totul să se rezolve, pentru că bugetul destinat acestor operațiuni a fost majorat de cinci ori, până la 25 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu pare îngrijorat de rata de eșec de anul trecut, ci pare încrezător că totul se va rezolva anul acesta. La modul ideal, înaintea producerii unui cutremur de proporții.

Oficialii ministerului au declarat nu doar că vor recupera tot ce nu s-a muncit anul trecut, ci a mai și adăugat alte 14 proiecte pe lista celor de făcut. Judecând după cât de greu au mers lucrurile în toți anii care au trecut, nu doar în 2015, acest plan pare nu doar utopic, ci chiar hilar sau batjocoritor”, continuă arhitect Marian Dănăilă. 

Proprietarii sunt la fel de puțin interesați de lucrări ca și oficialii statului

Prin urmare, anul acesta ar trebui consolidate 33 de blocuri și supuse studiilor de proiectare alte 47 de blocuri. Chiar dacă autoritățile reușesc să se mobilizeze pentru a-și face treaba, în calea lor se află un obstacol care s-a dovedit a fi greu de depășit, în trecut: proprietarii. Cea mai mare problemă a acestora, pe lângă disconfortul generat de o asemenea lucrare, este costul lucrărilor.

Lucrările de consolidare sunt plătite cu banii statului, potrivit legii. Dar asta nu înseamnă că proprietarii sunt absolviți de costuri. Ei rămân datori statului și vor trebui să plătească lunar , timp de 25 de ani, rate egale, stabilite la momentul lucrării. De multe ori este vorba despre proprietari vârstini, pentru care un orizont de 25 de ani nu mai este un termen potrivit de făcut planuri, ei sunt reticenți din principiu, fără să ia în calcul posibilele rezolvări, transferul datoriei către viitorii proprietari sau preluarea de către familie”, explică pentru IMOPEDIA.ro Daniel Oancea, constructor specializat în consolidări.

Există și excepții de la plată, iar în această categorie intră persoanele cu venituri medii nete lunare pe membru de familie mai mici decât salariul mediu net pe economie. Această categorie este deci scutită de la plată. În total, în București, se află:

  • 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic
  • 190 dintre acestea prezintă pericol public
  • Alte 302 clădiri sunt încadrate în clasa II de risc seismic.

Clasa I de risc seismic presupune iminenta prăbușire a unei clădiri, în cazul unui cutremur, în timp ce clădirile încadrate în clasa II de risc seismic au o probabilitate de prăbușire redusă, dar riscă degradări structurale majore. În intervalul 1993-2007, peste 1.100 de clădiri din 20 de județe au fost identificate drept având risc seismic. Dintre acestea, până în acest moment au fost reabilitate 26 de clădiri. În paralel, experții explică faptul că, în eventualitatea unui cutremur de amploarea celui de 1977, pagubele vor fi mai mari, cele mai mari riscuri existând în cazul construcțiilor de dinainte de 1940, urmate de cele construite înainte de 1977, când standardele în construcții au fost drastic îmbunătățite.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (2)
#2. frei_herr | 08.03.2016 | 14:03
6 (0/6)   
Titlul articolului este absolut eronat. La fel si continutul...
.
Iar asta pt. ca de fapt autoritatile nu sint doar ignorante ci sint chiar ... CRIMINALE in lentoarea, indecizia si lipsa de fermitate dovedite de atitia ani! Vina insa pt. o atare stare de fapt, mai mult decit ingrijoratoare, este si a noastra. Pt. ca atenti la toate maruntisurile aparent vitale, nu am bagat de seama ca viata noastra si a copiilor nostri e mult mai importanta decit nu stiu cit 0,...% crestere salariala sau la pensie!...
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca proprietarii din locuintele 'cu bulina' sint de-a dreptul ... SINUCIGASI!
Si asta pt. ca e o mare prostie si o enorma dezinformare sa afirmi ca autoritatile nu pot sa faca consolidarile pt. ca batrinii care sint proprietari si locuiesc in acele apartamente (supuse unui grad crescut de distrugere la un eventual cutremur) ar refuza sa se mute temporar si sa participe financiar la consolidare fie si lunar, in urmatorii 25 de ani...
.
De ce afirm asa ceva?
Pai pt. ca salariul mediu net actual de la care - 'IN SUS'! - proprietarii au obligatia legala de a contribui la consolidarea constructie, este de ... 1833lei acum in anul 2016.
Aveti idee cam citi % dintre batrinii din acele apartamente au o pensie lunara mai mica decit aceasta suma?!?
Probabil ca 'doar' vreo ... 95% dintre ei!
.
Prima gogoritza, aia cu ... statul e neputincios pt. ca batrinii nu vor sa se mute de-acolo, este o munciuna pur si simplu. Pt. ca in peste 85% dintre cazuri consolidarile se pot face in mod garantat cu proprietarii locuind tot acolo chiar in timpul efectuarii reparatiilor!
Iar cea de-a doua minciuna sfruntata, aia cu n-are lumea bani' dom'le!, e chiar si mai gogonata si nemernica pt. ca demonstratia manipularii criminale a acestui motiv, am facut-o chiar mai sus:
...Doar vreo 5% dintre proprietari ar trebui sa contribuie la consolidari!
.
Banuiala mea insa, si nu numai a mea, este ca de fapt banii necesari consolidarilor ar trebui sa fie mult, mult mai multi, nu doar cele 25 miliane amarite de lei!
Iar diferentza ENORMA in plus - de cel putin ... 100 de ori in plus! -, nu numai ca NU EXISTA, da' nici nu prea are de unde sa fie luata!!!
Desi stiu de la experti ca banii ar putea veni in proportie deee ... 80-90% chiar de la UE!
Da' mai trebuie sa fii si destept ca sa si convingi Bruxelles-ul de gravitatea situatiei si de urgentza lucrarilor de consolidare, nuuu?!?...
.
Cit priveste 'disputele' idioate, false si interminabile, statul are la dispozitiile absolut toate prevederile si dispozitiile juridice care-i permit ... SA-I FORTEZE LEGAL pe cei doar ... 5% dintre proprietarii care, desi au venituri peste salariul mediu net per cap de membru de familie, practic refuza sa participe financiar la consolidare.
...De parca proprietar ar fi tot statul si nu ei!
.
Sa va mai spun si ca o buna, foarte mare parte dintre proprietarii de apartamente din cladirile supuse unui risc imediat de prabusire la un cutremur f. puternic sint de fapt micii si marii ... fosti nomenclaturisti ai defunctului pcr? Adica exact cei care si au resursele financiare indestulatoare?!?
Si care sint chiar aia care-au ... 'binemeritat' - de la partidul pe care l-au slujit si pupat in fund cu atita devotament si osirdie timp de decenii -, chiar acele apartamente (multe f. mari si luxoase) situate in buricul tirgului sau in locatii exclusiviste?!?
Mai ales ca cei mai multi dintre noi stim f. bine ca politrucii, securistii sau chiar satrapii vechiului regim si sistem au fost de fapt atrasi nu, vezi Doamne!, deee ... idealurile 'inaltzatoare' ale comunismului. Ci doar de dorintza de capatuiala rapida, de parvenire cu orice pretz si de obtinere a privilegiilor inaccesibile cetateanului de rind, onest da' fara de partid.
Privilegii pe care ierarhia comunista le oferea doar celor mai fideli...
.
...CIINI DE 'PAZA' AI SAI !!!

...CIINI DE 'PAZA' AI SAI !!!
#1. frei_herr | 08.03.2016 | 13:05
6 (0/6)   
Stati sa vedeti ce dezastru national va fi la primul cutremur in provincie si chiar in capitala, mai ales laaa ... blocurile noi!
Si nu pt. ca ar fi fost prost construite, ci pt. ca dupa '90 in tzara asta a inceput un adevarat ... razboi de gherila contra ... structurilor de rezistentza ale blocurilor 'comuniste'! Macel pe care l-au aplicat nestingheritzi vechii chiriasi deveniti post-revolutionar si peste noapte proprietari. Proprietari aproape in mod gratuit dupa primii 5-6 ani de economie capitalista cu devalorizare accentuata continua!...
.
Mai tineti minte la cit fusese evaluat un apartament imediat dupa Revolutie?
Intre 80-100.000lei si vreo 200-250.000lei functie de nr. de camere, de locatie si de oras. Platibili in rate f.f. mici in urmatorii ... 30 de ani.
Iar in 1995 si 1996 practic aproape intreaga natiune a putut sa-si cumpere cu ... un salariu mediu net, intregul apartament. Salariu care a fost de ... 211.000lei in 1995 si 321.000lei in 1996!...

.

'Calitatea' de proprietar - inconstient si fara nici un merit care sa-ti dea acea grija fatza de proprietate - a facut insa ca atitudinea noastra fata de noua proprietate sa fie una aberanta, discretionara si extrem de agresiva. Aspecte 'traduse' printr-o salbatica, neprofesionista si ilegala 'dorintza' de a imbunatati ceea ce nu reusise sa faca societatea socialista. Din 'economie', desigur...

Si astfel a inceput un nesfirsit, nici in ziua de azi, 'zumzet' deee ... pickhammer-e, baroase si roto-percutoare!
Toate actionaind, evident, mai ales asupra peretilor despartitori sau exteriori facuti dupa, cum se stie, preponderent din beton. Si care fac de fapt parte integranta din structura de rezistentza generala a blocului, deci nu doar al apartamentului in sine!...
Fiecare - fara nici un proiect, fara nici o aprobare, fara nici un control tehnic ingineresc al Inspectiei de Stat in Constructii -, a facut practic de capul lui din apartamentul proprietate, tot ce-a vrut sufletzelul lui deee ... arhitect, constructor si designer de interior!...
Iar 'rezultatele' acestui barbarism salbatic, inconstient si de-a dreptul criminal or sa se vada la primul cutremur cu adevarat serios...
.
Sint f. curios - daca scap cu viatza din propriul meu bloc supus si el aceluiasi 'tratament'! - cine va raspunde material si mai ales penal pt. miile de morti urmare directa a actiunilor nesabuite ale concetatenilor nostri si nu datorita actiunii directe ale unui cutremur puternic?!?...
**** din blocurile de dinainte de '77 vor fi fi cu sigurantza mai putin numerosi decit cei din blocurile ... 'up-gradate'!
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Unirii , SC: 120 mp, 4 cam.
Pipera , SC: 110 mp
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video