Daca se tine cont de ele:

Recomandarile companiilor straine ar putea creste numarul de investitii


Curierul National- 28.07.2005
 

Volumul investitiilor straine directe in Romania ar putea creste daca Romania ar lua in considerare si recomandarile Consiliului Investitorilor Straini (FIC), cu privire la statul de drept, flexibilitatea pietei fortei de munca, regimul fiscal, sectorul bancar, piata de capital, protectia mediului precum si masuri anticoruptie, apreciaza Ruxandra Bandila, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini.
"In Cartea Alba a FIC, lansata in februarie 2005, au fost identificate mai multe probleme cu care se confrunta investitorii straini, precum si o serie de recomandari pentru solutionarea acestor probleme care, daca ar fi puse in practica, in opinia noastra, acestea ar contribui la cresterea volumului investitiilor straine directe (ISD) in Romania", a declarat Ruxandra Bandila.
Recomandarile FIC vizau limitarea numarului de ordonante de urgenta, punerea in aplicare a consultarii prealabile, in cazul proiectelor de legi, evitarea imixtiunii in hotararile judecatoresti, punerea in aplicare a Legii falimentului, asigurarea unui mediu competitional corect pentru toti investitorii, amendarea Codului muncii, stabilirea unui cadru legal pentru companiile financiare si de leasing, finalizarea privatizarii BCR si CEC, adoptarea Conventiei OECD privind combaterea mitei.
Potrivit statisticilor, in primele cinci luni ale anului, investitiile straine directe au fost de 445 milioane dolari, in crestere cu 26 milioane dolari fata de perioada similara a anului trecut.
"Acest lucru s-a datorat, in primul rand, investitiei de 54 de milioane dolari facuta de Hiproma in doua supermarketuri in Bucuresti si Constanta, a investitiei de 54 de milioane dolari facuta de Petrotel Lukoil, precum si a investitiei de 40 milioane facuta de Mobifon in domeniul telecomunicatiilor", a adaugat Ruxandra Bandila. Pe langa acestea, grupul Renault a anuntat recent o investitie de 215 milioane dolari, intr-o noua fabrica langa Pitesti.
In privinta domeniilor de care investitorii straini sunt interesati pe viitor, directorul executiv al FIC a declarat: "FIC nu poate decat sa se bazeze pe analiza celor patru mari firme internationale de audit si consultanta care indica faptul ca sectorul bancar, cel al asigurarilor- reasigurari, cel energetic, cel al industriei constructoare de masini si cel imobiliar sunt cele mai atractive pentru investitorii straini".
In opinia acesteia, principalii factori pe care ii ia in considerare un investitor, atunci cand acesta decide sa faca o investitie, sunt marimea pietei, stabilitatea politica si economica a tarii, disponibilitatea resurselor si costul si calificarea fortei de munca.
"In ceea ce priveste Romania, investitorii straini au hotarat de mult ca tara are stabilitate politica, iar evolutiile politice sunt percepute ca urmari firesti ale unui regim democratic", a precizat Bandila.


Anca Vlada / [email protected]


28 July 2005