Daca TVA va fi majorata la 22% in 2006, tinta de inflatie va creste la 6,5%
Gardianul- 16.08.2005
 

In cazul in care Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va fi majorata la 22% incepand cu 2006, Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi va modifica tinta de inflatie pentru anul viitor la 6,5% fata de cea de 5% anuntata ieri, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu. In absenta unei strategii fiscale a Executivului, BNR a anuntat tintele de inflatie potrivit fiscalitatii din prezent.

Pentru acest an BNR a anuntat o tinta de inflatie de 7,5%. Ambele tinte sunt acompaniate insa de un interval de variatie de un punct procentual, ceea ce inseamna ca in cazul in care la finele acestui an rata inflatiei este de 8,5%, iar la finele anului viitor inflatia este de 7,5% in situatia cresterii TVA la 22%, BNR a atins obiectivele pe care si le-a propus.

Incepand de ieri banca centrala a trecut la un nou regim de politica monetara: "tintirea directa a inflatiei". Noul cadru de politica monetara al BNR inseamna ca toate instrumentele de politica monetara vor fi unelte in atingerea tintei de inflatie. "BNR va utiliza toate instrumentele sale; cand spunem inasprirea politicii monetare nu va asteptati numai la majorari de dobanda", a atentionat guvernatorul Mugur Isarescu, precizand ca o limitare impusa de banca centrala genereaza efecte peste sase-noua luni. Una dintre caracteristicile principale ale tintirii directe a inflatiei este transparenta strategiei de politica monetara, care va consta insa in comunicarea publica a obiectivelor, a deciziilor luate, dar nu si in informarea asupra modului in care este realizat acest lucru.

Cu alte cuvinte, BNR poate interveni pe piata valutara pentru a opri aprecierea sau deprecierea monedei nationale fata de cea europeana in cazul in care valorile atinse de leu nu vor ajuta la scaderea inflatiei, dar nu va anunta interventiile si nici sumele cumparate sau vandute pe piata.

«Fara stimulente pentru cresterea economica!»

Cererea agregata nu mai are nevoie de stimulente, acestea putand afecta scaderea inflatiei pe termen scurt si cresterea economica pe termen lung. "Trebuie sa iesim din deziluzia ca daca avem exces de cerere este bine, economia nu are capacitatea de absorbtie. E ca un motor mic turat la maximum; daca vrem sa crestem sanatos, nu turam motorul, ci ne luam unul mai mare", a explicat guvernatorul. Cresterea economica nu mai trebuie insa "fortata" deoarece consitiile actuale asigura o crestere sanatoasa a PIB-ului in urmatorii patru-cinci ani.

"Un motor mai mare" inseamna o sporire a productivitatii. In luna mai a.c. aceasta a scazut insa, iar cauza pare a fi reducerea productiei. In acelasi timp, consumul a inregistrat o crestere accelerata, de 12,5%, care nu poate fi acoperita de cresterea PIB.

"Daca Guvernul nu poate sa vina cu masuri suplimentare de control al cererii agregate, BNR isi ia in serios rolul; in calitatea stabilita de lege, de «gardian» final al stabilitatii preturilor, suntem gata sa restrictionam suplimentar, cu un dozaj bine echilibrat, politica monetara", a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu.

Inundatii de capitaluri

"Intrarile de capital nu au atins un nivel de alarma, dar pericol de inundatie exista - dam o avertizare permanenta", a mai spus Isarescu. Pe piata este o abundenta de bani, proveniti din investitiile straine directe, de la muncitorii care lucreaza in strainatate, respectiv din imprumuturile acordate de banci.

Totodata, datoria pe termen scurt a sectorului privat a crescut in ultimele 12 luni cu cinci miliarde de euro. "Intrarile de capital pe termen scurt sunt deja excesive", apreciaza guvernatorul BNR.

Limitarea creditelor, urmatoarea miscare

BNR si Guvernul vor finaliza in toamna proiectul de act normativ care urmeaza sa limiteze creditele de consum acordate de societatile nonbancare, a anuntat, ieri, guvernatorul Mugur Isarescu. De alfel si in normele de creditare ale BNR care vor intra in vigoare pe 29 august se prevede ca imprumuturile acordate de magazinele de electronice si electrocasnice si societatile de leasing vor respecta prevederile referitoare la plafonul maxim de indatorare: suma totala a ratelor lunare conbtractate nu trebuie sa depaseascxa 40% din veniturile nete ale celui care se imprumuta.

Mai mult, BNR pregateste si noi masuri pentru limitarea creditului acordat in valuta. Acestea ar putea fi majorarea rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie pentru sursele de finantare atrase sau noi norme de prudentialitate.


Consuela Stegarescu - Gardianul

16 August 2005