„N-am pierdut nimic pentru că nu sunt speculator. N-am cumpărat nimic cu scopul de a vinde mai apoi", spune Dan Negru, într-un interviu în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro.

IMOPEDIA.ro: Ce părere aveţi despre piaţa imobiliară la ora actuală?

Dan Negru: Câştig din imobiliare cât să fac televiziune cu mintea limpedeDan Negru: Cred că e un declin previzibil. Sunt mulţi cei care-şi dau cu părerea şi, câte minţi luminate, atâtea idei. S-a cumpărat haotic, s-a investit haotic în orice şi căderea era previzibilă.

Din păcate, în anii ăştia piaţa imobiliară a dat cei mai mulţi milionari şi nu mă refer la multimilionarii care apar zilnic la televizor. Asta e o altă clasă. Cunosc însă foşti vânzători la aprozar sau muncitori din fabrici care şi-au vândut terenurile pe milioane de euro, dar apucăturile lor au rămas aceleaşi. Ştaiful nu-l dau milioanele. 


IMOPEDIA.ro: Care e cel mai bun pas pe care îl poate face cineva în acest moment pe piaţa imobiliară?

Dan Negru: Cel mai bine e să nu facă deocamdată niciun pas spre zona asta. Îi deplâng pe cei care au investit în terenuri la marginea Bucureştiului sperând că preţurile acolo vor fi apropiate celor din centru. Sunt mulţi care au falimentat şi vor fi şi mai mulţi cei care vor falimenta în zona asta. Orice business are faliţii lui şi a venit şi vremea imobiliarelor. I-aş sfătui să stea deoparte şi să-şi investească banii în altceva.

IMOPEDIA.ro: Când credeţi că îşi va reveni piaţa imobiliară din România?

Dan Negru: Nu cred că a căzut piaţa imobiliară în întregime. Cred că zonele centrale vor rămâne mereu greu accesibile. Donald Trump avea dreptate: location, location, location. Doar asta contează. Doar Trump Tower e vis a vis  de Central Park. De ce nu l-a construit în Queens? Cred că pe zonele periferice piaţa va avea un declin puternic, în formă de L. Cade, cade şi apoi, când se opreşte, acolo rămâne...

IMOPEDIA.ro: Vor mai ajunge preţurile la nivelul din 2008? 

Dan Negru:  Nici la nivelul celor din 2008, dar cu siguranţă nici la nivelul celor din 2000, ca să nu vorbim de perioada de până în 90. Amintiţi-vă, un apartament în Piaţa Unirii costa 5000 de dolari.

IMOPEDIA.ro: Aţi avut de pierdut de pe urma crizei?

Dan Negru: Sunt un jucător neînsemnat pe piaţa imobiliară, am făcut câteva investiţii minuscule care să-mi dea liniştea de a face emisiunile care îmi plac în televiziune. În munca mea, stresul financiar te poate obliga să faci show-uri pe care să nu le doreşti, să nu le simţi. Aşa că n-am pierdut nimic pentru că nu sunt speculator. N-am cumpărat nimic cu scopul de a vinde mai apoi.


IMOPEDIA.ro: Ştiu că aveţi câteva apartamente în Bucureşti pe care le închiriaţi şi că aţi construit în Timişoara un complex de birouri. Aveţi şi alte afaceri imobiliare? Ce anume?

Dan Negru: Principala mea afacere e televiziunea. Ea îmi aduce satisfacţia profesională în primul rând, şi, aş fi ipocrit să nu recunosc că şi pe cea materială. Sunt în prime-time de 10 ani, sezon după sezon şi, atunci când voi simţi nevoia, sau când publicul va decide că e vremea să iau o pauză, o să pot avea din ce să trăiesc decent. Asta e liniştea pe care mi-o aduc micile mele investiţii... 
       
IMOPEDIA.ro: Care a fost prima investiţie pe piaţa imobiliară şi de ce aţi făcut acea alegere la vremea respectivă?

Dan Negru: Am făcut-o de frică. În afară de radio şi televiziune nu ştiam să fac nimic, aşa că, după o vară de spectacole prezentate la mare, cu mulţi, foarte mulţi ani în urmă, banii adunaţi i-am băgat într-un teren. Puteam la fel de bine să-mi iau o maşină nemţească la mâna a doua. Acum maşina era fără valoare...

        
IMOPEDIA.ro: Cât câştigaţi lunar din imobiliare?

Dan Negru: Atât cât să pot face televiziune cu bucurie şi mintea limpede, fără să fiu forţat la compromisuri.

29 June 2009