Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Legea dării în plată închide Prima Casă și aduce colaps economic imediat

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2984

Legea dării în plată este una dintre cele mai controversate decizii legate de piața imobiliară. Riscurile pe care ea le implică depășesc cu mult avantajele, avertizează criticii acestei inițiative. Pe scurt, la momentul adoptării, această lege ar conduce la eliminarea programului Prima Casă și colapsul întregii piețe imobiliare locale. Primul semn în acest sens este decizia băncilor de a majora avansul până la un nivel total innaccesibil pentru vasta majoritate a clienților bancari. Această teorie este susținută deopotrivă de firmele de construcții, dezvoltatori, industria materialelor de construcție și de către potențialii clienți.

colaps economicAtunci când vine vorba despre promulgarea legii dării în plată, dezbaterile se împart între beneficii ipotetice și pericole iminente. Astfel, în timp ce clienților li se oferă siguranța faptului că nu vor mai avea conflicte interminabile cu banca, în cazul nefericit al incapacității de plată, dar totodată numărul potențialilor clienți scade drastic, din cauza unui posibil avans de 35-40% din valoarea noii locuințe. Un asemenea scenariu, confirmat deja de mai multe bănci din România, ar putea  bloca total întreaga piață imobiliară autohtomă.

În condițiile în care programul Prima Casă ocupă un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi, legea dării în plată va stopa imediat programul guvernamental. Toate proiectele aflate în derulare vor fi blocate, iar întreaga industrie va falimenta. Zecii de mii de locuri de muncă vor fi desființate, în industrie și în afacerile conexe”, explică reprezentanții unei asociații care reprezintă dezvoltatorii imobiliari.

Promulgarea legii dării în plată aruncă România înapoi în anul 2009, în stare de șoc economic

Imediat după aplicarea legii, în forma actuală, România ar fi aruncată înapoi în timp, în anul 2009, când  întreaga economie era în derivă, tranzacțiile imobiliare blocate iar produsele bancare, blamate. Această evoluție ar fi cu atât mai tristă cu cât anul în curs se anunță a fi unul bun, cu o creștere estimată a PIB de 4%, de la care am putea retrograda la -7%, dacă legea dării în plată se va aplica în forma ei actuală.

Anul 2016 se anunta ca un an al relansării și consolidarii activității în domeniul construcțiilor de locuințe cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului României, însă această relansare este încă fragilă. Un eveniment precum promulgarea legii dării în plată, sau stoparea Programului Prima Casă, va avea efecte dramatice, dacă nu catastrofale, de întoarcere în perioada crizei imobiliare”, continuă oficialii asociației.

Legea dării în plată este catalogată drept o crimă economică ușor de evitat, dacă se dorește

Jucătorii din domeniul imobiliar consideră promulgarea legii dării în plată drept o crimă economică ușor de evitat, dacă sunt luate în calcul vocile puternice ale celor implicați. Potrivit contestatarilor, această decizie este luată prea repede, fără cunoștință de cauză sau studii de impact.

Promulgarea legii dării în plată va conduce imediat și irevocabil la efecte economice negative și extrem de grave, fiind necesară o analiza foarte atentă, decizii bazate pe studii de impact precum și precautie în emiterea oricăror comunicate de presă, atât din partea băncilor cât și din partea inițiatorilor proiectului de lege. Astfel se va evita falimentarea industriei construcțiilor de locuințe și stoparea investițiilor din acest domeniu”, se arată în același comunicat.

Fără credite, piața imobiliară nu poate exista. Iar fără piață imobiliară, întreaga economie națională este văduvită până la punctul la care nu mai poate fi funcțională. Problemele pot fi interne cât și externe, o asemenea pată de imagine fiind greu de omis de către marii investitori străini, indiferent de mediul de afaceri în care activează. Fără o economie funcțională, certă și previzibilă, lucrurile se vor deteriora, iar întreaga populație va avea de suferit din cauza scăderii nivelului de trai.

CITEȘTE ȘI:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video