În goana după bani la bugetul de Stat, România se uită mai mult în direcția populației și mai puțin în direcția aprtenerilor externi. Mai multe țări cu datorii către România au scăpat de plată, fie cu acordul autorităților române, fie prin hățișuri economice care au lăsat banii să se piardă pe drum. Astfel, aproape un miliard de dolari ar trebui să intre în România, dacă cele 13 țări datoare și-a onora debitul. 

41514-bani_pierduti.jpgRomânii au fost înștiințați de către Ministerul Finanțelor că 8.7 milioane de dolari ar putea să intre în țară. Există însă niște probleme de ordin tehnic: în primul rând, datoriile sunt ale unor țări partenere care ori nu pot să le plătească, ori pot dar nu știu cum sau când, ori nu au niciun fel de interes să onoreze aceste datorii. În această ultimă categorie intră Cuba. Despre Cuba se știe că ar avea o datorie către România, dar nu se știe exact care ar fi suma datorată. Problema este că această datorie a fost calculată în ruble – respectiv 1,43 miliarde de ruble convertibile. Dar rubla nu mai este folosită în Cuba de prea mult timp pentru a se face o conversie corectă. În urma acestei complicații, Cuba a decis că nu mai plătește deloc datoria, iar România a acceptat această idee. Cel puțin până acum nu a existat, și nici în prezent nu există, negocieri pentru rezolvarea acestei situații. Nici istoricul extern nu este încurajator. Au mai încercat și alții să își negocieze datoriile cu Cuba, dar dintre fostele state comuniste, Cuba a ajuns la un acord doar cu Slovacia și cu Rusia. Iar în aceste cazuri a fost anulat 90% din datorie. Totuși, autoritățile locale spun că se lucrează la un memorandum care să identificile căile de reglementare a acestei datorii.

De altfel, Statul Român a renunțat la mai multe dintre datoriile pe care străinii le aveau spre noi. Clemența și generozitatea autorităților locale s-au întins asupra unor țări precum Irak, Coreea de Nord, Mozambic, Congo și Guineea. Cu Irakul am semnat încă din 2005 un acord prin care le-am șters 80% din datorii. S-a ajuns astfel la un total de 977 de milioane de doalari, care trebuie achitat eșalonat, până în anul 2028. Până acum, din această sumă România a încasat până acum 364 de milioane de dolari.

Există însă și țări cu care nici măcar nu s-au purtat încă negocieri de reglementare financiară. În această categorie intră Sudan, Libia, Nigeria și Republica Centrafricană, Somalia și Tanzania. Sudanul are să ne îanpoieze 169 de milioane de dolari, Libia – 45,5 milioane de dolari și Nigeria, cu 12,5 milioane de dolari. Urmează Republica Centrafricană, cu 10.6 milioane de dolari, Somalia – 2,5 milioane de dolari, Tanzania 99.000 de dolari.

 

5 July 2017