Tot mai mulţi români nu mai fac faţă creditelor luate pentru cumpărarea unei locuin­ţe. În această perioadă, chiar şi apar­tamentele de pe piaţa liberă se vând greu. Cele executate silit, chiar dacă au preţurile mai reduse, se vând şi mai greu.

Acesta este unul dintre principalele motive pen­tru care băncile acordă reeşa­lo­nări datornicilor, alături de faptul că valoarea ipotecilor a scăzut. Sunt însă cazuri în care datornicul nu mai poate să plătească nici măcar eşalonat. Atunci se ajunge la executare silită. Doar din vara trecută până în luna martie a anului cu­rent, numărul imobilelor ipotecate în favoa­rea băncilor şi scoase la licitaţie a de­pă­şit 12.000.

La aceste executări silite se adau­gă ce­le surveni­te ca urmare a datoriilor la în­tre­ţi­­ne­re sau datorii la terţi. Statul ro­mân nu are nicio implicare în ajutarea datornicilor, iar dacă s-ar implica, nu e sigur că proble­me­le ar fi rezolvate. Un ajutor al statului în a­ceas­tă situaţie s-ar traduce prin alte majorări de taxe, suportate de cei care-şi plătesc dato­rii­le la timp.

Peste graniţă însă, în Ungaria, guvernul are în vedere discuţii cu FMI în vederea utilizării împrumuturilor pentru a-i ajuta pe cei care nu-şi pot plăti creditele, relatează presa din ţara vecină.

 


 

Sursa

5 July 2010