Clienților Prima Casă li se pregătește un statut privilegiat, în cazul în care ajung în situația în care nu își mai pot plăti creditul pentru locuință. După uriașele controverse legate de darea în plată și efectul ei asupra programului guvernamental, inițiatorii dării în plată au venit cu o propunere care face aproape imposibilă evacuarea proprietarilor care au cumpărat locuințe cu Prima Casă, dar au ajuns în situația în care nu își mai permit plata ratei, pentru o perioadă de până la cinci ani.

40564-casa_prapstie.pngBăncile vor fi mai îngăduitoare cu clienții de Prima Casă, dacă aceștia nu își vor mai plăti creditele. Nu din înțelegere față de acest tip de clienți, ci pentru că ratele lor vor fi preluate imediat de către stat. Astfel, potrivit unui proiect al inițiatorului dării în plată, s-ar putea pune la punct o schemă complexă de protecție a proprietarului, băncilor și statului.

Potrivit propunerii, în momentul în care un client Prima Casă nu mai poate plăti rata, ANL trebuie să intre automat în schemă și să cumpere imobilul, cu mențiunea că proprietarul inițial va rămâne să locuiască acolo, în calitate de chiriaș. Timp de cinci ani, ANL se ocupă de plta ratelor, iar la finalul acestui răstimp – suficient pentru ca datornicul să se pună pe picioare din punct de vedere financiar, acesta are dreptul de a cumpăra primul fosta sa locuință, dacă va dori”, a explicat pentru IMOPEDIa.ro Florin Martin, analist economic.

Datornicul poate să își răscumpere locuința la prețul achitat de stat, plus inflația anuală

Mai mult, prețul de achiziție pe care datornicul ar trebui să îl plătească, dacă decide să își recupereze locuința, va fi același pe care l-a achitat ANL, la care se adaugă doar inflația anuală. Avantajul clientului este că, într-un răstimp de cinci ani, băncile șterg istoricul de rău-platnic al clienților, motiv pentru care pot oferi un nou credit avantajos pentru achiziția vechii locuințe.

Un asemenea proiect vine pentru a aduce echilibrut într-un subiect atât de controversat, care afectează în mod direct întreaga piață imobiliară. S-a solicitat în repetate rânduri care persoanele care au contractat credite prin Prima Casă să nu cadă sub incidența legii dării în plată, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, au existat amenințări potrivit cărora programul ar putea fi închis”, continuă analistul economic.

Proiectul ar putea fi implementat în următoarea jumătate de an

Un asemenea proiect, în care sunt implicate în mod direct toate părțile participante, ar putea păstra în viață programul Prima Casă, dar de la concept până la aplicare ar putea trece îngrijorător de mult timp. Proiectul abia a fost prezentat, iar vacanța parlamentară se apropie. Urmează, așadar, două luni de pauză în dezbaterea unor asemenea concepte, urmate de alte câteva luni de negocieri, până la potențiala promulgare.

Dacă se urmează mersul normal al lucrurilor, cu ritmul de lucru cu care suntem obișnuiți, un asemenea proiect de lege s-ar putea transforma într-o realitate concretă undeva la începutul anului viitor, în cel mai bun caz”, explică analistul financiar.

Din 2009 până în prezent, prin programul Prima Casă, statul a oferit băncilor garanții de peste 15,6 miliare de lei și s-au finanțat credite de 31,2 miliarde de lei. Această sumă reprezintă jumătate din creditul total pentru locuințe al populației.

CITEȘTE ȘI:

 

13 July 2016