După negocieri care s-au întins pe aproape 12 luni, un fond de investiţii a plătit 7 milioane de euro pentru un complex rezidenţial de lux, din zona Herăstrău. "Proiectul este finalizat şi numără 33 de apartamente, de două până la patru camere", a declarat pentru gândul Mihaela Pană, şeful departamentului rezidenţial al DTZ Echinox.

17870-181289-publimedia-ovidiu-micsik.jpgCea mai scumpă proprietate individuală vândută în ultimul an, prin intermediul reţelei Coldwell Banker Affiliates of Romania, a fost o vilă din zona Călăraşi pentru care s-a plătit 1,5 milioane de euro. Proprietatea are o suprafaţă utilă de 1.000 de metri pătraţi şi ocupă un teren de 1.000 de metri pătraţi. Nici cumpărătorul acestei locuinţe nu va locui însă în ea. "Achiziţia a fost realizată în scop investiţional, proprietatea fiind închiriată", precizează pentru gândul Victor Zaharia, managing partner Coldwell Banker Opera. El afirmă că pe piaţa imobilelor de lux preţurile au scăzut cu circa 15% de la începutul anului 2010 şi până în prezent. "În ultimele luni, piaţa a fost mult mai dinamică, preţurile arătând semne de stabilizare", a mai spus Zaharia.

300.000 de euro plătiţi pentru un apartament din Titan

Acestea nu sunt însă locuinţe care pot fi cumpărate de românul de rând, care apelează la economiile sale de-o viaţă sau accesează programul "Prima Casă". Pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi, pentru cea mai scumpă locuinţă vândută în reţeaua de agenţii CENTURY 21 un cumpărător a plătit 113.000 de euro. Este vorba de un apartament cu trei camere, din zona Piaţa Muncii-Decebal.

O sumă mai mare, de 300.000 de euro, a fost oferită în schimbul unei locuinţe, tot de trei camere, însă într-un imobil nou, din cartierul Titan.

"Tranzacţiile de mai sus au fost finalizate în jur de 90 zile. De fapt, cam 15 săptămâni este perioada în care o proprietate, din segmentul rezidenţial de apartamente vechi, se tranzacţionează la valoarea de piaţă, de către un vânzător motivat", a declarat pentru gândul Cătălin Scripcaru, preşedintele CENTURY 21 Romania.

Cumpără pentru a închiria

Totodată, datele furnizate de vânzătorii de locuinţe surprind un nou trend care s-a conturat în ultimul an. S-a dublat numărul persoanelor care vor să cumpere o locuinţă în scopul unei investiţii, susţin reprezentanţii Be Igloo, pe baza unei analize realizate pe un eşantion de circa 3.500 de persoane, intervievate în 2010 - 2011 în cadrul unui târg imobiliar anual.

Astfel, 17% din respondenţii din 2011 susţin că sunt interesaţi să cumpere o locuinţă pentru a o închiria, faţă de numai 7,5%, în 2010. "Această analiză confirmă preconizările pe care le-am facut încă de anul trecut şi anume că piaţa imobiliară merge pe un drum ascendent", consideră Nimrod Zvik, Managing Partner al Be Igloo.


Sursa

2 May 2011