Anul 2010 a fost un an al reaşezării pieţei imobiliare. După un 2009 agitat, în care s-a făcut o triere masivă între jucători, anul acesta a început lupta pentru adjudecarea clienţilor.

16184-164694-retrospectiva1.jpgOfertele de preţ au fost bune, dar tocmai asta a fost problema: diferenţierea între vânzători nu s-a făcut exclusiv în temeiul preţului. A fost nevoie de luptă de gherilă, iar asta s-a tradus în bugete de promovare crescute.

După un 2009 în care bugete de marketing şi publicitate au fost reduse la jumătate, acum au crescut cu până la 10%, în cazul celor care şi-au dorit într-adevăr să vândă, susţin specialiştii în domeniu.

Fete topless, îngheţată gratis şi reduceri la fel de tentante, promovate cu peste 60.000 euro

Programul „Prima Casă" a fost foarte important în campaniile de comunicare în 2010. Acesta a generat un flux mare de informaţii, majoritatea dezvoltatorilor încercând să profite de ocazie pentru a-şi promova ofertele. O strategie de promovare care a stârnit un mai mare interes în 2010 a fost, fără doar şi poate, a celor de la Be Igloo.

„Am plătit cu 2.000 de euro şase domnişoare care au avut curajul să prezinte topless case la târg. Am făcut multă vâlvă atunci, mulţi s-au arătat ofensaţi de campania noastră. Dar am spus-o şi atunci, o spun şi acum: ceea ce am făcut noi este artă şi are şi un nume: body painting. În plus, nu am inventat noi roata, această strategie a fost folosită chiar de mai multe ori, la mai multe târguri internaţionale din capitale precum Paris sau Londra.", spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.

Aceasta a fost însă cea mai neconvenţională, dar nu şi cea mai scumpă campanie de promovare a Be Igloo. În vară, trei săptămâni caravana Be Igloo s-a plimbat prin tot Bucureştiul şi a oferit trecătorilor îngheţată şi „preţuri răcoroase" la apartamentele din portofoliul Be Igloo. Această campanie a avut un buget de 60.000 de euro.

Promovare pe tricourile fotbaliştilor, în valoare de câteva sute de mii de euro

Green City a marcat, pentru 2010, o creştere cu 10% a sumei alocate pentru promovare. Aproximativ 70% din bugetul de promovare a fost investit în mediul online, dar cea mai puternică metodă de comunicare, apreciată la câteva sute de mii de euro, a fost branduirea tricourilor fotbaliştilor de la Unirea Urziceni cu logoul proiectului, în calitate de partener oficial al echipei de fotbal.

„Până în acest moment, 70% din vânzările Green City s-au datorat campaniei de marketing. Restul se datorează politicilor eficiente de vânzări", declară Alexandru Petrescu, director de vânzări la Green City.

Agenţiile imobiliare investesc zeci de mii de euro în promovarea campaniei şi a locuinţelor reprezentate

„Noi am dus o campanie de promovare clasică, cu bannere în ziare, outdoor-uri şi mediul online, care ne-a costat cam 3.000 de euro. Dar cea mai mare investiţie a fost imaginea noastră. Aşa că noi am ales să mergem de la bine la mai bine şi am investit încă 15.000 euro într-un site nou la care încă lucrăm, într-un logo nou şi în consiliere de imagine", declară Andrei Rusu, director Vission House. Iar costurile de promovare sunt cu atât mai mari cu cât proprietăţile sunt mai scumpe.

„Noi reprezentăm proprietăţi ale căror preţuri urcă până la 7 milioane euro, iar pentru un astfel de imobil promovarea se face individual. Orice proprietate este analizată separat, agenţia plăteşte pentru expertiză juridică, tehnică şi analiza oportunităţii investiţionale. Concepem materiale promoţionale separate pentru fiecare proprietate în parte. De fapt, fiecare casă pe care o vindem are site-ul ei, de sine stătător, unde oferta este prezentată detaliat, iar toate aceste lucruri costă", spune Ştefan Niţă de la Luxury International.


Sursa

26 January 2011