Dezvoltatorul imobiliar eleno-britanic Helios Phoenix are un sediu surprinzator de plin de viata, zeci de angajati "zumzaind" prin birou, desi activeaza intr-un domeniu in care concedierile au fost la ordinea zilei in ultimul an si jumatate.

"Nu am vrut sa concediem pe nimeni, am taiat costurile in toate modurile posibile, mai putin in aceasta zona", spune Costas Myrianthous, directorul companiei.
Compania a continuat, in perioada de criza, sa dezvolte proiectele industriale pe care le avea in plan, ce-i drept intr-un ritm mai lent, mai ales ca nu a semnat niciun contract nou de inchiriere in ultimii doi ani, generand venituri doar din contractele existente pentru spatiile anterior finalizate.

Pe langa Helios-Phoenix, singurul dezvoltator care a continuat sa construiasca in aceasta perioada este Millennium Logistic Park, care va livra in aceasta toamna primii 12.800 mp dintr-un proiect din sudul Capitalei. Potrivit reprezentantilor Cushman&Wakefield, jumatate din prima faza a acestui proiect este deja preinchiriata.

Ambii dezvoltatori au inceput proiectele logistice speculativ (fara a avea deja precontracte semnate - n.r.), in timp ce alti jucatori de pe piata asteapta sa semneze precontracte, inainte de a demara un proiect. Analistii imobiliari spun ca potentialii clienti de spatii logistice nu sunt foarte dornici sa semneze precontracte pentru spatii a caror constructie inca nu a demarat, mai ales ca pe piata sunt destul de multe spatii deja finalizate si inca neinchiriate.

Printre principalii dezvoltatori de spatii logistice de pe piata locala se numara si Cefin Real Estate si Prologis. Aceste firme au oprit dezvoltarile in perioada crizei si au anuntat ca noile constructii vor fi demarate doar dupa ce vor avea cereri pentru spatii de depozitare, pentru a se asigura ca nu raman goale.

Helios-Phoenix are o strategie diferita: a continuat sa dezvolte si in criza, chiar daca nu a inchiriat nimic, vizand obtinerea unui avantaj competitiv.

Directorul firmei admite ca piata inchirierilor a fost foarte slaba. "Inchirierile de anul trecut au reprezentat doar 7-8% din volumul din 2008, pe piata", a spus Myrianthous. El a adaugat ca aceasta lipsa a cererii s-a facut simtita si in spatiile dezvoltate de companie impreuna cu divizia de real estate a General Electric, unde momentan nu s-a incheiat niciun contract. Totusi, in ultimele luni interesul a inceput sa creasca, astfel ca primele contracte ar putea aparea in urmatoarele luni.
quote Suntem probabil singura companie care dezvolta speculativ in marile orase din provincie.

 



Sursa

25 June 2010