Ultimele previziuni legate de evoluţia randamentelor le dau curaj dezvoltatorilor. Aproximativ 273.000 mp de spaţii office sunt în curs de dezvoltare.

16808-134644maxim.jpgPurtaţi de previziunile înaintate de companiile de cercetare şi consultanţă din domeniul imobiliar din ultima vreme, care spun că vor creşte randamentele oferite de spaţiile de birouri din Bucureşti în următorii ani, dezvoltatorii de spaţii office continuă să crească stocul disponibil. Clădirile de birouri în construcţie în Bucureşti totalizează 273.000 metri pătraţi, fiind printre cele mai mari suprafeţe din Europa Centrală şi de Est (ECE), dar în acelaşi timp rata de neocupare, estimată la 20% în decembrie, este una dintre cele mai ridicate din regiune, potrivit Colliers.

King Sturge a semnalat că după o perioadă de presiune în sensul diminuării chiriilor pentru toate sectoarele de proprietate comercială există semne că tendinţa de scădere a fost oprită şi nivelurile au început să se stabilizeze, sunt de părere reprezentanţii King Sturge România. "Rata de neocupare a spaţiilor de birouri a început să scadă, iar posibilităţile limitate de finanţare din ultimele 18 luni au ca efect reechilibrarea balanţei între ofertă şi cerere, pe măsură ce se înregistrează din nou tranzacţii de închiriere. Previzionăm o îmbunătăţire continuă a sectorului spaţiilor de depozitare şi logistice, intrarea unor companii foarte mari pe piaţa din România fiind dovada în acest sens", potrivit Ben Binns, Senior Associate la King Sturge.

Randamentul mare şi costurile mici de operare fac Bucureştiul un oraş atractiv

Totodată Bucureştiul va rămâne, în următorii cinci ani, printre cele mai ieftine oraşe din Europa în funcţie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, potrivit companiei DTZ Echinox, care anunţă că în 2010 acest tip de cheltuieli s-a redus cu 17%, la 4.060 de dolari.

O altă companie de consultanţă imobiliară, Cushman&Wakefield, spune că Bucureştiul a pierdut o poziţie, ajungând până pe locul 39, într-un clasament în funcţie de costul de ocupare a spaţiilor de birouri.

Chiar Colliers, care a observat avântul dezvoltatorilor, apreciază că gradul de neocupare din Bucureşti se va reduce în acest an. De asemenea aceştia au mai spus că în prezent randamentul pe piaţa din Bucureşti este de 8%, printre cele mai ridicate dintre ţările din regiunea analizată, doar birourile din Sofia având niveluri mai ridicate, de 9%. În Budapesta, investitorii pot obţine un randament de 7,5%, în Varşovia - 6%, iar în Praga de 7%.

Entuziasm exuberant ce s-ar putea dezumfla dacă nu apar chiriaşii

Astfel se explică entuziasmul dezvoltatorilor de spaţii de birouri. Perspectivele pozitive faţă de randamentul investiţiilor, chiriile mici şi care se spune că nu mai pot să scadă de acum înainte reprezintă două din cele mai puternice motive. Dacă într-adevăr s-a atins punctul minim al chiriilor din Bucureşti înseamnă că este loc doar de creşteri. Cumulat cu previziunile legate de rata de ocupare care se aşteaptă să fie mai mare, îi face pe dezvoltatori să spere în profituri mari în anii următorii. Pentru moment acest entuziasm este doar o reacţie la viziunea "prea roz" din piaţă. Acesta s-ar putea dezumfla în perioada următoare dacă nu apar şi chiriaşii.

Sofia se află pe primul loc în regiunea analizată în ceea ce priveşte suprafaţa de birouri aflată în construcţie, cu aproape 720.000 metri pătraţi, având în acelaşi timp şi un grad de neocupare mai ridicat decât cel din Bucureşti, respectiv de 25,4%.

În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, în Bucureşti acestea au o valoare netă de 15 euro/mp/lună, potrivit Colliers, mai mult decât în Sofia - 9,8 euro/mp/lună şi Budapesta - 12,5 euro/mp/lună, dar sub Varşovia - 20,5 euro şi Praga - 17 euro.


Sursa

9 March 2011