Certificatele energetice pentru tranzacţiile imobiliare au fost introduse de o lună, însă românii au reuşit deocamdată să le ocolească. Notarii au găsit o "chichiţă legislativă" şi au încheiat tranzacţiile de vânzare - cumpărare fără aceste certificate energetice.

16321-166406-certificat-energetic.jpg"Notarii au găsit o chichiţă în actualul act normativ care prevede introducerea acestor certificate energetice şi pur şi simplu au folosit-o. Majoritatea covârşitoare a clienţilor au mers la mica înţelegere şi au semnat fără certificate energetice", ne-a explicat expertul imobliar Ioan Radu Zilişteanu.

Auditorii energetici aşteaptă ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să emită o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care să reglementeze certificatele energetice şi să fie instituite sancţiuni.

"Din ecourile pe care le am se solicită certificate. Lumea se pregăteşte, nu îţi faci un dosar de azi pe mâine. Toate documentele dintr-un dosar de tranzacţionare durează câteva zile. Am auzit că lumea primeşte comenzi pentru certificate de apartament în special, cele pe clădiri nu sunt ceva nou. Există diferenţe locale, pentru că a fost o confuzie întreagă în mass media generată de notari care cred că pot face legea Uniunii Europene. Extrem de neinspirată atitudine au avut. O să renunţe rapid la ea, pentru că nu putem transforma o directivă europeană după cum vor notarii. Este în interesul cumpărătorilor să solicite (certificatul energetic -n.red.), cei care vând locuinţe pot să vrea sau să nu vrea să pregătească acest certificat", ne-a declarat Emilia Cerna Mladin, preşedintele AAEC.

Mladin susţine că băncile cer certificate energetice pentru apartamentele

care vor fi achiziţionate cu credite, pentru a preîntâmpina orice problemă ce poate să apară. "Băncile cer certificate energetice. Nu se dau credite fără certificate", a mai explicat Emilia Cerna Mladin.

Agenţii imobiliari găsesc "portiţe" de scăpare

Agenţii imobiliari contactaţi recomandă achiziţia certificatelor energetice pentru apartamentele care vor fi achiziţionate cu credite de la bănci. "Putem lua certificat, dar mai bine vorbiţi la bancă să vedeţi dacă vă acorda creditul", ne-a declarat un agent imobiliar.

Cine invocă însă graba de a cumpăra un apartament este asigurat

de unii agenţi imobiliari că "se poate şi fără certificat energetic". "Dacă veniţi cu banii cash se poate face şi fără certificat energetic. Se dă o declaraţie la notariat şi gata", ne-a spus un alt agent imobiliar. Celor care însă insistă pentru a primi şi certificatul energetic la cumpărarea locuinţei li se răspunde prompt: "Certificatul energetic se obţine fără probleme. În maxim o zi îl obţinem", ne-a asigurat un agent imobiliar.

Proiectul de ordonanţă la care se lucrează la MDRT va impune sancţiuni pentru lipsa certificatelor energetice, mergând până la anularea tranzacţiilor fără certificate energetice.

"Ministerul a intervenit în mass media şi a spus ca acest certificat nu poate fi ocolit. Ministerul lucrează la o ordonanta prin care se vor introduce sancţiuni", ne-a precizat preşedintele AAEC.

Agenţii imobiliari consideră ca în momentul în care vor apărea noile reglementări, la tranzacţiile cu locuinţe vor trebui prezentate în mod obligatoriu şi certificatele energetice.

"Certificatele energetice au fost folosite într-o măsură foarte redusă, pentru că notarii au acceptat să încheie tranzacţiile de vânzare-cumpărare fără certificate. În momentul în care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului o să promoveze un act normativ prin care o să introducă obligativitatea acestor certificate energetice, de abia atunci vom putea spune ce se întâmplă", a concluzionat Zilişteanu.


Sursa

4 February 2011