Cei care acum câţiva ani şi-au cumpărat o locuinţă ANL prin credit ipotecar speră să facă o mega-afacere din vânzarea acestora. Astfel, preţurile cerute sunt exorbitante, mai mari chiar şi decât cele cerute de dezvoltatorii privaţi. O comparaţie se poate face şi cu preţul standard practicat anul acesta de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în cazul vânzării locuinţelor în care chiriaşii au stat cel puţin un an şi care este de 407 euro pe mp.

Proprietarul unui apartament ANL cu două camere, de 58 de mp din zona Baicului, construit în 2002, vrea să se mute din apartament într-o vilă spaţioasă de 120 de mp şi mai are nevoie de 75.000 de euro. Ca să acopere cheltuiala, şi-a scos la vânzare apartamentul pentru suma 80.000 de euro, negociabil.

„Apartamentul încă mai este disponibil. Nu m-a sunat nici un client care ar fi interesat. Eu le-am spus proprietarilor că de banii ăştia vând apartamente în zone centrale şi că nu o să reuşească să vândă la acest preţ exagerat. Dar ei au nevoie de 75.000 de euro. Sunt aberanţi cu preţurile astea şi o vânzare este exclusă", a declarat pentru Money.ro Viorel Burlacu, agentul imobiliar care se ocupă de vânzarea apartamentului.

După ce a aşteptat aproape trei ani recepţia apartamentului cu două camere de 52 de mp din Drumul Taberei, Maria B. l-a scos la vânzare şi cere pe el 45.000 de euro, deşi e conştientă că locuinţa nu mai valorează atât. În toamna lui 2007 a plătit un avans de 30% din valoarea locuinţei şi a făcut un credit.

„Acum se lucrează la finisaje, iar lucrările de construcţie au fost întrerupte pentru o perioadă de timp. La vremea aceea, preţul era de 45.000 de euro. Atât vreau să scot şi eu acum, pentru că nu mai avem nevoie de apartament. Nu vreau să fac o afacere din asta, dar daca cineva mi-ar oferi 35.000 de euro, şi pune el 10.000 în plus, l-aş da şi aşa", ne-a declara Maria.

Site-urile de anunţuri imobiliare sunt presărate de oferte de vânzare ale locuinţelor ANL. Spre exemplu, în 2008, un alt  proprietar a scos la vânzare apartamentul ANL de 60 de mp din zona Militari, construit în 2002. După ce l-a renovat în 2004 a cerut 120.000 de euro. Pe site-ul respectiv, starea imobilului apare ca şi „vândut". De obicei, preţul real de tranzacţionare poate fi mai mic cu 10% după negocieri, astfel că e foarte probabil ca proprietarul să fi încasat cel puţin 108.000 de euro.

 
Sursa

19 July 2010