Investitorii imobiliari sunt de părere că măsurile precum TVA de 5% şi programul Prima Casă încurajează construcţia de locuinţe de proastă calitate, de aceea Guvernul ar trebui să aloce mai mult timp elaborării legilor, pentru ca acestea să nu mai fie interpretabile.

15320-130706maxim.jpg"Guvernul nu vrea să lase cârma din mână şi vrea să aibă tot mai mult control pe această piaţă (imobiliară - n.r.). Rezultatul este prea multă legislaţie, o parte care nu poate fi aplicată. Guvernul îndrumă dezvoltatorii către un drum care nu e bun şi obligă să se vândă apartamente proaste. Dacă adăugăm şi birocraţia, interesul nostru moare în fiecare zi pentru noi investiţii", a declarat, într-un seminar de profil, Shimon Galon, directorul general executiv al GTC (Globe Trade Center), unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de pe piaţa locală, citat de Mediafax.

El a arătat că sectorul imobiliar este ca "o locomotivă" care, dacă merge, trage mai multe vagoane, astfel că Guvernul ar trebui să lase această industrie să se dezvolte.

"Nu vrem să existe atât de multă legislaţie, toată lumea construieşte fără prea multe explicaţii. Nu este posibil să stai doi ani să obţii o autorizaţie de construcţii, lăsaţi-ne să construim, după reguli, dar nu prea multe, altfel Bucureştiul va fi un oraş de mahalale, în loc să mergem înainte din punct de vedere al calităţii construcţiilor. Când aţi făcut TVA de 5% ne-aţi spus, practic, că nu putem să construim decât apartamente cu preţuri de până la 380.000 de lei. La fel a fost şi cu Prima Casă, ne-aţi obligat să construim locuinţe cu preţuri de până la 60.000 de euro şi asta a avut ca rezultat construcţia de apartamente proaste", a explicat Galon.

Unele legi se suprapun

Pe de altă parte, Corneliu Popa, head of real estate în cadrul casei de avocatură Norr, a menţionat că preocuparea Guvernului în domeniul legislativ este lăudabilă, dar în multe cazuri unele legi se suprapun cu altele sau forma finală nu corespunde scopului pentru care a fost iniţiată.

"Ne-am trezit cu legi care se suprapun unele cu altele, cum este cazul Legii Parteneriatului Public Privat. De asemenea, sunt alte legi care au plecat de la o idee bună, dar nu au efectele scontate, un exemplu fiind Legea micii reforme. În acest caz, nu s-au atins problemele existente în concret, pentru că, pe de o parte, nu avem destui experţi judiciari, iar pe de altă parte pregătirea celor existenţi este foarte slabă", a spus Popa.

Şi Ingo Niessen, directorul pentru România al dezvoltatorului imobiliar portughez Sonae Sierra, a reclamat legislaţia care este în cele mai multe cazuri greu de înţeles şi de aplicat.
"Legile se adoptă prea repede şi unele nu sunt clare. Recomand autorităţilor să aloce mai mult timp pentru elaborarea legilor, pentru a nu mai fi interpretabile. Nu mi s-a întâmplat în nicio altă ţară până acum ca avocaţii mei să-mi zică la orice lege că anumite prevederi sunt cam neclare", a spus Niessen.

Pe de altă parte, el a ridicat problema pregătirii foarte slabe a reprezentanţilor autorităţilor locale, precum şi reac ia foarte înceată a acestora pentru a rezolva anumite probleme, dar şi aspecte legate de taxare.

"Guvernul trebuie să vadă ce vacă vrea să mulgă. Este primejdios să mulgi pe cei care vin să investească în România pentru că nu vor mai veni să investească", a mai spus Ingo Niessen.


Sursa

25 November 2010