Importante sunt infrastructura, facilităţile, dar şi renumele dezvoltatorului

În ultimii ani, sectorul imobiliar a fost unul dintre cele mai dinamice din economie. O adevărată avalanşă de proiecte imobiliare a apărut cu precădere în Capitală şi în zonele adiacente, dar şi în alte mari oraşe din ţară precum Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa sau Timişoara.

De ce trebuie să ţinem cont când alegem o locuinţăOricine decide să se mute într-un ansamblu rezidenţial nou ar trebui să ţină seama de câteva elemente importante.

Amplasarea ansamblului, respectarea standardelor de siguranţă, elementele de confort, dar şi informaţiile despre dezvoltator sunt doar câteva dintre criteriile pe care ar trebui să le ia în calcul orice persoană care se orientează spre achiziţionarea unei locuinţe în-tr-un ansamblu rezidenţial nou.

Locaţia noului apartament este unul dintre primele criterii avute în vedere în luarea deciziei de achiziţionare a unei locuinţe noi. Cumpărătorul trebuie să fie atent la infrastructura din zona respectivă şi, de asemenea, la căile de acces sau la mijloacele de transport în comun care pot asigura deplasarea din şi spre noul domiciliu. Unele dintre ansamblurile rezidenţiale noi au prevăzute facilităţi precum farmacie, grădiniţă sau supermarket.

În cazul în care potenţialul cumpărător nu dispune de resursele financiare necesare pentru a achiziţiona o locuinţă într-un astfel de complex, este important de avut în vedere existenţa unor astfel de facilităţi în zonă. Cel mai indicat ar fi să faceţi o vizită în zona în care este amplasată locuinţa spre care v-aţi orientat pentru a constata dacă sunt reţele de magazine, la ce distanţă se află cel mai apropiat hiper sau supermarket ori cea mai apropiată şcoală sau grădiniţă.

Suprafaţa utilă şi suprafaţa construită

Totodată, evaluarea ar trebui să ţină seama şi de construcţia locuinţei care va fi achiziţionată. Astfel, viitorul proprietar trebuie să afle de la dezvoltator care au fost materialele folosite, precum şi informaţii despre structura de rezistenţă a clădirii. Orice cumpărător trebuie să ştie care este suprafaţa construită şi cea utilă şi care e diferenţa dintre acestea două.

Astfel, suprafaţa utilă reprezintă suprafaţa netă a apartamentului, care nu include şi terase, pereţii interiori şi exteriori sau pe cei comuni. Aceasta este cea care trebuie avută în vedere de cumpărător pentru a-şi da seama cât este de spaţioasă locuinţa, spun consultanţii imobiliari. Pe de altă parte, suprafaţa construită include terasele, pereţii, penetraţiile verticale sau elementele de structură.

Mulţi dezvoltatori afişează preţul de vânzare în funcţie de suprafaţa utilă, rezultând astfel un preţ mai mic, care funcţionează ca un magnet pentru atragerea clienţilor. După o simplă vizită la dezvoltator, mulţi dintre cei interesaţi sunt dezamăgiţi atunci când constată că preţul pe care l-au calculat acasă nu este acelaşi cu cel pe care îl furnizează agentul de vânzări.

Pentru a evita astfel de situaţii şi pentru a avea informaţii cât mai complete, fiecare cumpărător ar trebui să ia în considerare suprafaţa construită atunci când calculează un preţ, fie el şi orientativ, al viitoarei locuinţe. Diferenţele sunt semnificative, mai ales dacă se apelează la un credit bancar.

 

Sursa

14 August 2009