Într-o perioadă de criză când totul este confuz pentru mulţi dintre noi, dezinformarea poate apărea uşor. Orice vorbă aruncată în vânt poate avea un ecou nedorit. Iar acum mai mult ca niciodată, opiniile pertinente pot fi mai valoroase ca aurul. De aceea IMOPEDIA.ro are plăcerea să vă anunţe prezenţa unui nou blog de calitate, cel al lui Gabriel Alexandru, vicepreşedintele Century 21, un fin cunoscător al pieţei imobiliare cu care veţi putea dialoga pe marginea subiectelor abordate de el.

Aşadar vă invităm în teren! Citind primul post al lui Gabriel Alexandru puteţi trece
De la miuţa din spatele blocului la Liga Campionilor.
     

IMOPEDIA.ro/GabrielAlexandru

Ţi-ai imaginat vreodată un joc de fotbal fără prea multe reguli, fără arbitru, fără spectatori? O miuţă, in care fiecare jucător concurează cu ceilalţi şi face pe portarul, prin rotaţie? Greu de imaginat, nu-i aşa? Cam aşa arata jocul imobiliar de zi cu zi. Aşa s-a jucat de câţiva ani încoace. Să vedem cine joacă.

imopedia.ro/gaEchipele

Jucătorii unei echipe nu lucrează pentru un scop comun ci pentru ei înşişi. Prima echipa, să-i spunem Echipa A, este formată din agenţi imobiliari. Sau consilieri, ori brokeri sau consultanţi, cum îşi spun ei crezând că aşa par mai puternici, mai pregătiţi şi că vor impresiona mai uşor clienţii. Visează frumos, clienţii ştiu ce sunt ei şi îi tratează ca atare, conform percepţiei create de-a lungul anilor printre vânzătorii şi cumpărătorii de locuinţe. Ei sunt consumatorii de servicii imobiliare si formează Echipa C. Ambele echipe au un singur scop.
 

Scopul jocului

Meciul se joacă pe o miza de câteva mii de euro bune, construită aşa: Echipa A, agenţii, pun cât îi lasă inima, de regulă, între 1 si 20 de euro (în medie, cam atât investeşte un agent in joc). De cealaltă parte, fiecare membru din Echipa C participă la miză cu sume cuprinse, de cele mai multe ori, între 1,000 si 10,000 de euro (aceste sume pot fi pierdute de către fiecare client în parte). Pare un joc inegal, nu? Chiar este, clienţii sunt mai motivaţi să câştige decât agenţii. Şi toţi jucătorii au interese contrare.
 

Interesele jucătorilor

În lupta pentru câştigarea meciului fiecare jucător este condus, firesc, de propriul interes. Ca în orice meci, interesele echipelor sunt contrare. În plus, în acest joc, fiecare membru din echipă are interes contrar:

a) VÂNZĂTORUL vrea să vândă cât mai REPEDE, cât mai SCUMP şi fără prea mare EFORT. Firesc, nu-i aşa? Asta înseamnă că, de principiu, nu vrea să plătească niciun fel de comision, niciun fel de taxe, niciun impozit. Şi, dacă poate, nici nu va plăti. Dorinţele acestuia se bat cap în cap: dacă te grăbeşti cu vânzarea, de regulă, vei vinde la un preţ mai mic. Daca nu te grăbeşti, dar nu depui efort suficient, nu vei vinde la cel mai bun preţ. Pentru că îţi va fi greu să găseşti acel cumpărător, cel mai motivat dintre toţi, care să-ţi ofere cel mai bun preţ pentru casa ta. Efortul înseamnă, mai ales, promovarea proprietăţii tale.

b) CUMPĂRĂTORUL vrea să cumpere cât mai REPEDE, să plătească cât mai PUŢIN şi, normal, să depună cât mai puţin EFORT. Dacă se grăbeşte, va plăti mai mult. Dacă nu depune efort, daca nu găseşte multe locuinţe ce i s-ar potrivi, dacă nu negociază la sânge, atunci va plăti mai mult. La fel ca vânzătorul, nici el nu vrea să plătească vreun comision, pentru că acesta se adaugă la preţul tranzacţiei şi face locuinţa dorită mai scumpă.

c) AGENTUL imobiliar vrea sa încaseze un comision cât mai MARE şi cat mai REPEDE. Normal, nu? Asta este meseria lui. Ca să pară mai puţin, cei mai mulţi vor percepe comision şi de la Vânzător şi de la Cumpărător. Fiind plătit de amândoi, nefiind în echipa cu niciunul dintre ei, va face tot ce-i stă în putinţă să-şi protejeze interesele proprii.

_________

Într-un meci nu au cum să lipsească Regulile jocului, Strategiile de joc, Faulturile, Câştigătorii şi Învinşii. Citiţi în continuare cum abordează Gabriel Alexandru toate aceste aspecte ale meciului şi vă invităm să le comentăm împreună.

 

 

 

2 March 2011