Londra îşi pierde credibilitatea, între marile centre financiare ale lumii şi pierde statutul de lider, în topurile de specialitate. Nimic nu pare să meargă bine, în capitala britanică: scandalurile financiare se ţin lanţ, iar cauzele sunt cât se poate de îngrijorătoare. De la manipularea pieţelor financiare până la tranzacţii abuzive, precum şi instabilitatea de pe scena politică, toate au făcut ca întreaga lume a afacerilor să îşi piardă încrederea în Londra.

33420-6iv.jpgPotrivit topului Global Financial Centers Index, New York a urcat pe locul 1 în calitate de cel mai mare centru financiar al lumii, după decăderea Londrei. Oamenii de afaceri şi-au pierdut încrederea treptat în Londra, după ce în ultimii ani, veştile proaste s-au ţinut lanţ, pe pieţele financiare britanice. Au existat acuze de manipulare a pieţelor financiare, s-au desfăşurat anchete referitoare la vânzarea abuzivă de contracte de asigurări către clienţii bancari, brokerii au participat la un număr semnificativ de tranzacţii extrem de riscante, care au dus la pierderi masive de bani. Dar toate acestea au fost surclasate de intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.

„Reputaţia bună este un aspect de care Londra are nevoie. Investitorii interesaţi de piaţa financiară londoneză vor să ştie că sunt trataţi corect şi că îşi pot desfăşura activităţile în bune condiţii. Londra nu are o economie naţională uriaşă, precum au New York şi Hong Kong, motiv pentru care trebuie să aibă susţinerea Uniunii Europene”, arată autorii studiului.

Guvernul britanic anunţă reconstrucţia întregului sistem financiar

Lipsa de încredere a investitorilor i-a alarmat pe oficialii britanici, care au oferit asigurări că întregul sistem financiar londonez se reconstruieşte pentru a deveni chiar mai puternic decât înainte.

„Construirea unui sistem bancar menit să propulseze economia şi să sprtijine, în acelaşi timp, consumatorii şi mediul de afaceri, este o prioritate pentru Guvernul Britanic. Chiar în acest moment, se lucrează la crearea unui cadru care fundamentează o industrie a serviciilor financiare responsabilă şi sustenabilă şi care vizează rezolvarea problemelor legate de concurenţă şi risc în sistemul bancar”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei britanice.

Analiştii financiari sunt de părere că, odată decăzută Londra din poziţia de lider al marilor centre financiare ale lumii, locul 1 va fi disputat permanent între New York, Hong Kong şi Singapore. Momentan, avantajul oraşului american este şubred şi irelevant din punct de vedere statistic, de doar două puncte procentuale, după cum se arată în studiu. Topul este întocmit în urma intervievării investitorilor, care trebuie să puncteze indici precum mediul de afaceri, sectorul financiar, capital uman şi reputaţia.

CITEŞTE ŞI: Deficit de locuinţe, în Marea Britanie. Clienţii de prima casă ridică preţurile


24 March 2014