Frenezia cu care băncile centrale din întreaga lume achiziţionează moneda americană lasă sectorul privat cu un deficit uriaş, de 2.000 miliarde dolari. Specialiştii subliniază că este un fapt obişnuit ca cererea de monedă americană să crească în perioade de încetinire a economiei mondiale.

25320-dolar.jpgSectorul privat are un deficit de circa 2.000 miliarde dolari, arată ultima analiză a companiei de consultanţă Morgan Stanley. Băncile centrale achiziţionează moneda americană în cel mai rapid ritm din ultimii opt ani, pentru a-şi reface rezervele valutare în dolari. Drept urmare, rămâne neîndeplinită cererea din partea investitorilor privaţi, astfel că specialiştii susţin că dolarul se va aprecia cu peste 8% anul acesta, cel mai însemnat procent din ultimii şapte ani. De la sfârşitul lunii aprilie, dolarul s-a apreciat cu peste 3,5% faţă de mai multe valute importante. Aprecierea se datorează băncii centrale americane, care intenţioneză să ia anumite măsuri de stimulare a monedei naţionale.

La sfârşitul anului trecut, ponderea dolarului era în creştere cu 1,6% în rezervele valutare mondiale – de la minimul istoric de 60,5% atins în primăvara lui 2011, ajunsese la 62,1%, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.

Încetinirea creşterii economiei mondiale creşte cererea de dolari

Sistemul bancar central al Statelor Unite ale Americii (Rezerva Federală) a lansat în ultimii patru ani numeroase programe de stimulare a economiei, astfel că a tipărit peste 2.000 miliarde dolari. Cu toate acestea, la nivel global există un deficit de monedă americană, având în vedere că Europa nu reuşeşte să încheie criza datoriilor suverane, iar economia mondială îşi încetineşte creşterea.

„Piaţa presupune deseori că oamenii deţin dolari, dar mare parte se află la băncile centrale, fiind improbabil să iasă de acolo. Astfel, sectorul privat se află în deficit", a declarat pentru Bloomberg Ian Stannard, reprezentant Morgan Stanley din Londra.

Specialistul a mai adăugat că încetinirea creşterii economice la nivel global va mări întotdeauna cererea de monedă americană.

CITEȘTE ȘI Warren Buffett: SUA nu va intra în recesiune, decât dacă va fi provocată de Europa

 

19 June 2012