Creditele neperformante sunt o amenințare nu doar pentru bănci, ci pentru economiile naționale. Dezechilibrele pe care acestea le pot aduce în sistemul financiar pot fi de natură să destabilizeze fragilul echilibru dobândit după perioada de recesiune. În unele cazuri, creditele care nu mai pot fi plătite de clienții bancari sunt o povară atât de mare pentru instituțiile financiare încât este nevoie de terță parte, care să preia dosarele problematice și să le transforme în profit. Un exemplu în acest sens este Tagor Asset Management, una dintre cele mai noi companii de profil de pe piața românească. IMOPEDIA.ro a discutat cu Ofer Lieberson, proprietarul companiei, despre ce înseamnă și cum funcționează vânzarea directă a portofoliului de credite neperformante.

35064-ofer-liberson-2.jpgPe ce criterii aleg specialiștii Tagor Asset Management creditele neperformante pe care urmează să le achiziționeze/administreze?

După izbucnirea crizei, în 2008, băncile au acumulat progresiv o mulțime de datorii în domeniul imobiliar. A început apoi procesul de revendicare a activelor pentru stingerea datoriile înregistrate. Dar dacă privim piața, observăm că până la începutul acestui an, băncile au vândut cu greu credite neperformante garantate cu bunuri imobiliare. În acest moment, băncile pot face două lucruri: să vândă datoriile și să-i lase pe alții să colecteze banii sau să vândă bunurile pentru a-și recupera datoriile. Acestea sunt două aspecte diferite ale pieței de credite neperformante. Prin urmare, băncile sunt dispuse să vândă la prețuri mai mici. Investitorii privați au o libertate de acțiune mai mare în ceea ce privește aceste credite neperformante, și poziția lor diferă de cea a băncii. Putem crea o multitudine de scenarii pentru aceste împrumuturi. Vorbim de o multime de criterii atunci când ne referim la posibile active de cumpărat și aș menționa doar câteva: vechimea creditului, prețul de vânzare și prețul estimativ curent al pieței, calitatea și valoarea activului la momentul acordării creditului, tipul activului, în sensul că poate fi un bloc de apartamente, o casă, construcție comercială, industrială etc.

Care este planul de investiții pe care îl aveți? Ce sume urmează să fie investite și în cât timp?

În acest moment, Tagor Asset Management acționează ca un manager imobiliar profesionist în numele unor fonduri de investiții cu active în valoare de miliarde de euro, care sunt în căutarea unor investiții cu o rată internă de rentabilitate relevantă. Căutăm un orizont de investiții de trei-cinci ani.

Ce se întâmplă cu proprietățile, în momentul în care ajung în proprietatea Tagor Asset Management?

TAM cumpără credite neperformante garantate cu active imobiliare. Implementăm strategiile de recuperare bazate pe tipuri de active și diverse criterii. Încercăm să aducem plus-valoare în piață, prin expertiza noastră. Acest lucru ar putea însemna finalizarea unui proiect, repoziționarea, marketingul, găsirea unui cumpărător sau facilitarea unui leasing etc.

Exemplificați, vă rog, pașii pe care oficialii companiei trebuie să îi parcurgă pentru repoziționarea unei proprietăți sau pentru dezvoltarea uneia lăsate în paragină.

Analizam fiecare proprietate în mod separat, implicand departamentele noastre de dezvoltare, marketing, cercetare a pieței, pentru a determina poziția actuală a acestora și apoi pentru a implementa strategii relevante care aduc valoare. Ar putea sa implice zonarea și schimbarea scopului activului, campanii de redenumire și de repoziționare a acestuia, finalizarea proiectului. Noi oferim o soluție personalizată pentru fiecare proprietate în parte.

În ce măsură mai există riscul de pierdere la revânzare, în momentul în care o proprietate distresses ajunge la Tagor Asset Management? Luând în calcul că proprietatea va beneficia de îmbunătăți, marketing și mentenanță. Cu alte cuvinte, cât de profitabil vă așteptați să fie întregul demers?

Țintim către o rată internă de rentabilitate rezonabilă, care să fie compatibilă cu criteriile fondurilor internaționale care doresc să investească în România. Fondurile care caută parteneri buni și de încredere sunt binevenite să ni se alăture. Singura cale prin care aceste active continuă să se deprecieze este să rămână în portofoliile băncilor. Băncile știu să facă afaceri când e vorba despre creditare, iar acum simțim o mai mare deschidere a lor și in privința vânzării proiectelor imobiliare. Acestea sunt interesate de curățarea portofoliilor lor. În plus, sunt mai mult decât dormice să vândă și să colaboreze cu companii de renume.

Există condiții preferențiale de achiziție pentru cazurile în care Tagor Asset Management dorește să cumpere proprietățile, dată fiind amploarea colaborării?

Nu există reguli, toate aceste tranzacții fac obiectul unor negocieri. Iar rezultatul ar trebui să fie favorabil pentru ambele părți.

CITEȘTE ȘI: 


16 September 2014