Mai mult decât imobiliare!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Deprecierea francului: o luptă fără succes. Strategiile Elveției dau greș

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 686

Supraevaluarea francului elvețian este o problemă nu doar pentru România, dar și pentru țara de origine, Elveția. Tocmai de aceea, strategia valutară Elveției pe 2016 presupune deprecierea monedei naționale, pentru a putea ține economia în parametri rezonabili. Problema este că strategiile folosite până acum  nu doar că nu au avut succes, dar au condus chiar și la întărirea francului.

Deprecierea francului efranc elvetianste o măsură așteptată de întreaga lume. În România și în alte țări în care împrumuturile în franci elvețieni au prins aripi înainte de de criza economică, deprecierea monedei elvețiene ar lua o povară de pe umerii clienților bancari. Dar devalorizarea acestei monede ar fi bună chiar și pentru țara de origine, Elveția.

În scenariul unei deprecieri a francului elvețian, exporturile vor avea de câștigat și avansul economiei va ccelera. În caz contrar, perspectivele nu sunt prea optimiste. Francul este semnificativ supraevaluat și ar trebui să depășească nivelul actual, în 2016. Există chiar premisele unei deprecieri”, susține Thomas Jordan, președintele Băncii Naționale a Elveției.

Banca Națională a Elveției păstrează dobânda de referință la un minim record

În această perspectivă, Banca Națională a Elveției a decis să păstreze dobânda de referință la un minim record. Mai mult, aceeași instituție  a declarat că nu va ezita în cazul în care va fi nevoie să intervină pentru a devaloriza moneda națională.

În ultimele luni, francul s-a întărit, apoi s-a depreciat oarecum. Circumstanțele sunt de așa natură încât deprecierea ar trebui să continue: dobânda negativă și diferențialul de dobândă față de alte valute fac francul elvețian mai puțin atractiv și continuă să ajute la deprecierea sa”, arată oficialul Băncii Centrale Europene.

De altfel, dobânzile negative, alături de intervențiile directe pe piață fac parte din strategia Băncii Naționale a Elveției pentru a ține francul sub control. Dar în ciuda eforturilor susținute, în ultimul an moneda elvețiană s-a apreciat cu 10%. În ultima parte a anului trecut, creșterea economică a Elveției chiar a stagnat, iar producătorii și comercianții au raportat o diminuare a cererii.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
300Imopedianew.jpg

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video