Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 174 de voturi favorabile, doua contra si trei abtineri un proiect de lege privind unele masuri de expropriere in vederea realizarii unor obiective de interes national, local si judetean prin care procedura de expropriere va fi accelerata.

15285-1290518047.jpgIn cadrul dezbaterilor, liderul de grup al PDL Mircea Toader a apreciat legea ca stringent necesara in conditiile in care procesul de modernizare si amplificare a infrastructurii nationale este incetinit considerabil de probleme precum lipsa intabularilor sau litigiile in instanta privind proprietatile.

"Doar 20% dintre terenuri din Romania sunt intabulate, iar finalizarea autostrazii Bucuresti-Constanta este blocata de litigii legate de 28 de parcele de teren", a exemplificat Toader.

De asemenea, reprezentantul minoritatii germane, deputatul Ovidiu Gant a declarat ca este nevoie si de rezolvarea problemei legate de cadastru si de intabulare, mai ales in zonele extracarpatice.

Legea este un proiect elaborat de catre Guvern, initiat ca urmare a deficientelor constatate in aplicarea legislatiei actuale.

"Procedurile legale de expropriere pentru cauza de utilitate publica au la baza reglementari juridice, dar parcurgerea lor, etapa cu etapa, are ca finalitate achizitia terenurilor pentru construirea si modernizarea infrastructurilor de transport dupa perioade mari de timp", se arata in expunerea de motive a Executivului.

Principalele carente legislative de reglementare a situatiilor practice vizeaza mai ales intocmirea defectuoasa a situatiilor cadastrale, punerea in posesie a mai multor persoane pentru aceeasi suprafata de imobil, evacuarea persoanelor din cladirile care au fost expropriate, demolarea cladirilor care au fost expropriate.

Beneficiarul legii nu va fi doar Ministerul Transporturilor, interesat in constructia de autostrazi sau aeroporturi, ci mai multe ministere care au nevoie de proceduri mai prompte de expropriere.

Astfel, Ministerul Mediului are nevoie de lege pentru accelerarea lucrarilor de refacere si constructie a digurilor impotriva inundatiilor, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale intentioneaza sa exproprieze portiunile de plaja care au fost date in proprietate in mod nelegal si pe care au fost ridicate constructii fara autorizatie.

De asemenea, identificarea dificila a proprietarilor si litigiile in instanta afecteaza si zona de interes a Ministerului Economiei.

"In acest fel este impiedicata realizarea programelor de refacere ecologica a zonelor afectate, a zonelor miniere, care urmaresc realizarea masurilor de protectie a mediului precum si realizarea masurilor de producere, trasnport si distributie de energie electrica si gaze naturale", sustine Executivul.

Prin legea votata marti de catre Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, se instituie o procedura la nivelul administratiei pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, amplasamentului lucrarii, sursei de finantare si pentru declansarea procedurii de expropiere si se stabileste un mod specific al obligatiei de plata a contravalorii despagubirilor.


Sursa

23 November 2010