In contextul in care intreaga piata imobiliara din Romania este blocata, proiectele de infrastructura ar putea inseamna salvarea multor dezvoltari imobiliare.

Dezvoltarea infrastructurii, misiune imposibila in Romania?Ramane de vazut de unde se pot obtine finantari, in ce sectoare este neaparata nevoie de investitii si cine sunt cei care au putere de schimbare.

Principala problema a pietei imobiliare din Romania a fost intotdeauna lipsa unei infrastructuri adecvate, care a afectat in special noile dezvoltari, calitatea cladirilor si a serviciilor oferite fiind astfel foarte slaba.

In final, infrastructura aceasta va avea un impact negativ asupra valorii proprietatilor si va reduce asteptarile clientilor", este de parere Daniel Fuchs (foto), Managing Partner al companiei de consultanta si dezvoltare imobiliara Spiegelfeld International.

Un plan al lucrarilor de infrastructura ar trebui sa fie una din cele mai importante probleme ale municipalitatii, care ar trebui sa se gandeasca atat la un plan general cat si la un plan segmentat pe zone, crede Fuchs.

Astfel, proiectele de infrastructura ar trebui dezvoltate cat mai rapid, dupa o planificare clara, care sa implice experti internationali, urmand exemplele marilor orase din Europa si nu numai.

„Primele victime sunt intotdeauna oamenii care locuiesc in orasele cu o infrastructura precara, dar si economia, intrucat costurile de transport si de productie sunt mai ridicate.

Alegerile electorale devin de fiecare data un prilej pentru ca politicienii «sa puna degetul pe rana»", mai spune reprezentantul Spiegelfeld . 

Cei care ar trebuie sa puna mai multa presiune sunt autoritatile si liderii de opinie din economia nationala, dar in acelasi timp sa ofere sugestii concrete de imbunatire. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari, grupurile de interes si asociatiile non-guvernamentale au o influenta importanta in mersul lucrurilor, crede Fuchs.

„Romania ar trebui sa se concentreze pe programele de infrastructura pe termen lung, pentru ca infrastructura nu poate fi creata intr-o zi.

Un punct cheie ar trebui sa fie dezvoltarea unei retele de autostrazi, a sectorului de energie verde, dar si imbunatatirea infrastructurii din orase si comune, introducerea gazelor, a apei potabile si dezvoltarea canalizarii", a incheiat Daniel Fuchs.

 

Sursa

11 June 2009