Andrew Prelea, unul dintre acţionarii companiei cu capital australian South Pacific, care a dezvoltat 420 de locuinţe în România, spune că a fost forţat de politica băncilor finanţatoare să ţină preţul locuinţelor pe care le-a construit la un anumit nivel, dar chiar şi aşa ele au fost ajustate cu circa 30-40%.

22331-prelea_0cc3a76fa3.jpg„Am fost forţaţi să vindem la un anumit preţ de politica băncilor şi din cauza acestei moşteniri nu am mai putut dezvolta nimic nou, cu excepţia celor 12 apartamente din complexul Avalon. Astăzi, locuinţele construite în 2007 se vând la 30-40% sub preţul iniţial. Dacă în 2007 vindeam apartamentele la 1.000-1.200 euro/mp, astăzi, aceleaşi produse, le vindem cu 650 euro/mp", a declarat Prelea.

Prin intermediul companiei Ozone Homes, Prelea a finalizat recent primului bloc construit din materiale ecologice, ce face parte din cartierul Avalon Residence din Tunari. Din cele 12 apartamente ale primei faze au fost deja precontractate zece unităţi. Peste 65% din materialele utilizate în noul sistem de construcţii ce foloseşte panourile structurale (SIP - Structurated Insulated Panel) sunt reciclabile şi refolosibile, fără poluarea mediului. Pentru încălzire, clădirea are nevoie de 23,7 kWh/an, ceea ce asigură reducerea costurilor de întreţinere, faţă de o clădire similară construită tradiţional, cu până la 60%. Dezvoltatorul spune că se află în discuţii cu potenţiali finanţatori pentru a recalibra portofoliul de terenuri achiziţionate în trecut.

„În primăvară vom începe un nou proiect cu 650 de locuinţe în Sectorul 1, pe terenul unui fond de investiţii. Vom utiliza aceeaşi tehnologie ca în cazul Avalon, dar locuinţele vor fi structurate pe parter şi trei etaje", a explicat omul de afaceri.

Criza a triat dezvoltatorii

Potrivit acestuia, unul dintre cele mai mari beneficii ale crizei financiare este acela că numărul dezvoltatorilor s-a contractat, iar cei care au supravieţuit sau care se luptă să supravieţuiască sunt mai profesionişti în relaţie cu stabilirea preţului.

„Trebuie să ne uităm la o familie cu venituri pe cartea de muncă de 1.000 de euro lunar, care pot plăti o rată de 200 de euro pentru un credit de 45.000 de euro. Aceasta este piaţa acum. Există în România o clasă de mijloc pusă între paranteze pe care dezvoltatorii au supraestimat-o. Dezvoltatorii au construit pentru o piaţă inexistentă", a menţionat acesta.

Creşterea repetată a preţului la locuinţe, pe măsură ce cererea creştea, a fost o greşeală care a omorât piaţa rezidenţială, spune Prelea.


Sursa

30 November 2011