Livrarile de locuinte au fost in S1 de cinci ori mai putine fata de primele sase luni din 2010. Pretul mediu a scazut cu 7%, ajungand in prezent la 1.050 €/mp.

20151-21.jpgCompaniile sprecializate in dezvoltari rezi­dentiale au livrat, in primele sase luni, pe piata bucuresteana, de cinci ori mai putine locuinte noi fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, potrivit ultimului raport de piata alcatuit de Colliers International, spre deose­bire de primul semestru din 2010, cand peste 2.000 de locuinte au fost adaugate stocului, in acelasi interval din acest an au fost finalizate doar 400 de unitati locative. Acest volum de livrari re­prezinta doar 30% din numarul de locuinte pe care dezvoltatorii si-au propus sa le finalizeze in sem. 1 din 2011.

Totodata, in prima jumatate a anului dez­voltatorii au vandut 550 de locuinte in cadrul ansamblurilor rezidentiale realizate in Bu­curesti, cu 7% mai putin fata de aceeasi perioada din 2010. La sfarsitul lunii iunie, pe piata re­zidentiala din Bucuresti erau nevandute aproximativ 4.000 de locuinte noi, direct la dezvoltatori. Analiza a luat in consi­derare doar proiectele finalizate sau in stadiu avansat de constructie de peste 200 de unitati, stocul de locuinte noi fiind estimat la aproximativ 15.400 de unitati.

Cererea, focusata pe „Prima casa"

Cererea continua sa se concentreze mai ales pe proiecte cu preturi reduse, care se inca­drea­za in conditiile programului „Prima casa". Totodata, cei mai multi cumparatori sunt con­sumatorii finali, dar in ultimele sase luni ana­lis­­tii Colliers remarca o crestere a numarului investitorilor interesati de achizitia de locuinte.

Dezvoltatorii au redus preturile cu apro­ximativ 7% fata de primul semestru al anului trecut, astfel ca pretul mediu a ajuns la finalul lunii iunie la 1.050 de euro/mp (fara TVA), reprezentand o scadere de 45% fata de 2008, cand s-au atins cele mai ridicate valori. Colliers apreciaza ca in a doua parte a anului nu va fi inceputa constructia niciunui proiect reziden­tial, stocul urmand sa fie influentat usor de livrarile deja anuntate pentru acest an.

„Cel mai probabil, dezvoltatorii care iau in considerare lansarea de noi proiecte vor profita de conditiile actuale ale pietei in vederea re­proiectarii investitiilor si vor obtine autoriza­tiile necesare dezvoltarii. Semestrul doi va aduce volume de vanzari comparabile cu pri­ma jumatate a anului. Numarul tranzactiilor va ramane constant din cauza reticentei cum­paratorilor care inca domina piata. Primele cresteri ale cererii nu sunt asteptate mai devreme de 2012", se mai arata in raport.

In privinta preturilor, autorii studiului apreciaza ca acestea isi vor reduce ritmul de scadere, pe fondul schimbarii conditiilor de creditare si al revenirii economiei.

„Volatilitatea redusa a preturilor cerute de dezvoltatori (o scadere de mai putin de 10% fata de anul trecut), dublata de o cerere relativ constanta din ultimele trei trimestre, indica faptul ca piata rezidentiala nu va avea mari fluctuatii in lunile urmatoare nici in ceea ce priveste preturile, nici ca vanzari", se mai spu­ne in raport.

Jumatate din proiectele de birouri, amanate pentru 2012

Livrarea a jumatate din spatiile de birouri cu finalizare in a doua parte a anului, in suprafata de 63.000 mp, ar putea fi amanata pentru 2012, se arata in acelasi studiu al companiei Colliers. „Pe termen scurt si mediu, stocul de cladiri noi livrate se va reduce usor, ceea ce va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile", arata sursa citata. Pentru 2012, Colliers estimeaza o crestere a stocului de birouri cu doar 70.000 mp, din care 40% sunt deja preinchiriate. Ritmul de melc in completarea stocului de spatii de birouri cu noi cladiri isi va face simtit efectul deja la sfarsitul acestui an, cand se asteapta ca rata de neocupare sa se reduca usor. Mai mult, creste probabilitatea ca pana la sfarsitul anului sa revina pe piata tranzactiile de preinchiriere. In primele sase luni au fost finalizate doar trei cladiri de birouri, totalizand 70.000 mp, inchirierile insa au totalizat in intervalul mentionat aproximativ 90.000 mp.


Sursa

3 August 2011