Lipsa tranzactiilor imobiliare pe segmentul locuintelor noi din prima parte a anului a obligat o serie de dezvoltatori sa apeleze la noi solutii pentru vanzare, preluate de la companii din vestul Europei.

Brokerul Zilei Dezvoltatorii copiaza modelul “rent and buy” din VestMetoda care a prins contur in ultima perioada ofera clientilor posibilitatea inchirierii locuintei pe o perioada de doi ani, cu posibilitatea prealabila de achizitie a imobilului. Solutia a adus companiilor care au apelat la acest tip de vanzare circa 30 de noi contracte in primul trimestru al acestui an.

"De la lansarea produsului de apartamente inchiriate cu drept de preemptiune la vanzare, denumit Call-buy, deci, din luna decembrie pana la sfarsitul lunii martie, s-au incheiat in total 30 de astfel de contracte pentru apartamente de una, doua si trei camere", a declarat pentru Business Standard Carmen Sandulescu, CFO in cadrul Impact Developer&Contractor, una dintre primele companii care au apelat la aceasta metoda.

In paralel, Impact a incheiat in aceasta perioada circa 40 de contracte clasice de vanzare. Acest produs ofera clientului posibilitatea de a se muta imediat dupa ce plateste o suma de circa 20.000 de lei drept garantie si achita o chirie lunara ce incepe de la 1.500 de lei pentru un apartament cu o camera.

Acest procedeu are avantaje si dezavantaje pentru dezvoltator. Principalele avantaje sunt legate de utilizarea apartamentelor finalizate, care asigura acoperirea cel putin a cheltuielilor de intretinere, precum si a cheltuielilor aferente impozitului pe proprietate si a asigurarii. "Cel mai mare dezavantaj este legat de faptul ca, la momentul inchirierii, se inregistreaza o iesire de numerar semnificativa, aferenta TVA-ului care a fost dedus pe parcursul realizarii apartamentului. Acest dezavantaj indica faptul ca oferirea produsului nu este la indemana unui dezvoltator care are probleme de cash-flow", a mentionat Carmen Sandulescu. Aceasta metoda a fost importata de pe pietele vestice, unde problemele dezvoltatorilor au devenit acute inca din 2007.

"In Spania, acest tip de vanzari a devenit un trend de ceva timp. Dezvoltatorii spanioli au inceput sa aiba probleme cu vanzarile de acum un an si unii au fost fortati sa apeleze la aceasta metoda. In cazul in care chiria perceputa este destul de mare, poate sa aduca si profit, dar nu stiu cat este de indicat sa apelezi la chirii mari in aceasta situatie", a comentat Alejandro Solano, directorul general Hercesa Romania, companie ce are in constructie proiectul Vivenda Residencias din cartierul Titan.

Unii dezvoltatori considera ca aceasta metoda de vanzare ar trebui sa apara in momentul in care nu mai sunt alte optiuni. "Daca ai eliminat de pe lista orice alte metode de vanzare, poti apela si la asta. Nimeni nu vrea sa vanda un produs si sa isi ia banii dupa doi ani", a afirmat Romeo Cazanescu, directorul general Conarg Real Estate, companie ce are in dezvoltare ansamblul Rasarit de Soare din Titan. South Pacific, un alt dezvoltator care a implementat aceasta metoda de vanzare, a incheiat in primele trei luni 23 de contracte si a vandut doar opt apartamente prin metoda clasica. Compania dispune de apartamente finalizate in doua ansambluri rezidentiale, Sydney si Melbourne, localizate in Tunari. South Pacific ofera posibilitatea platii unei chirii de 200 de euro/luna, in cazul in care se achita un avans de 2.500 de euro, sau o chirie de 500 de euro/luna, in caz contrar. Chiria platita este dedusa in totalitate din pretul apartamentului. Clientii pot sta doi ani cu chirie, dupa care pot sa achizitioneze locuinta.

Sursa

16 April 2009