Dezvoltatorii oferă cumpărătorilor de apartamente noi garanţii pentru finisaje de maximum doi ani. Pentru o maşină, a cărei viaţă este teoretic mai scurtă, garanţia pentru piesele esenţiale poate ajunge la şase ani. Legea oferă însă garanţii pentru "vicii ascunse" pentru o perioadă de zece ani.

16255-12-bloc-sm.jpgDezvoltatorii imobiliari se feresc să ofere garanţii prea extinse cu privire la calitatea finisajelor din locuinţele achiziţionate, astfel că în contractele semnate cu clienţii apartamentelor sunt stipulate garanţii de maximum doi ani, potrivit infromaţiilor din piaţă.

Conform legii, cumpărătorii de locuinţe sunt protejaţi de "vicii ascunse ale construcţiei" apărute într-un interval de 10 de ani de la recepţia lucrării, în timp ce eventualele vicii ale structurii de rezistenţă sunt garantate pe toată durata de existenţă a construcţiei. Doar că pentru acestea nu este răspunzător investitorul, respectiv cel de la care ai cumpărat apartamentul, ci "proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat, dirigintele de specialitate sau expertul tehnic atestat", ale cărui obligaţii faţă de beneficiarul iniţial al apartamentului sunt transferate ulterior cumpărătorilor.

Astfel, pentru defectele care nu pot fi reclamate în urma procesului de recepţie, în care clientul analizezează apartamentul cumpărat, executantul lucrărilor are obligaţia de a remedia "pe propria cheltuială defectele calitative apărute din vina sa, atât în perioada de execuţie, cât şi în perioada de garanţie stabilită potrivit legii".

"După ce se transferă dreptul de proprietate, beneficiarul poate chema în judecată antreprenorul pentru remedierea neregulilor care nu au fost observate în procesul de recepţie", explică avocatul Cristina Buric, asociat în cadrul firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Experienţele celor care au cumpărat apartamente noi în ultimii ani recomandă acoperirea riscurilor prin garanţii mai solide, deşi dezvoltatorii au remediat de cele mai multe ori problemele apărute.

"În scris, nu dă nimeni (niciun dezvoltator - n.red.) nicio garanţie. La blocurile noi toate au probleme. Mie mi-a picat un perete de gips-carton şi am avut probleme cu cada, pe lângă care curgea apă. I-am explicat dezvoltatorului că nu este normal ce se întâmplă şi într-un final a reparat lucrurile", spune Gabi, proprietarul unui apartament cu două camere aflat într-un bloc finalizat în 2009 în cartierul bucureştean Titan.

Cei care au cumpărat locuinţe în blocuri dezvoltate de investitori persoane fizice sunt şi mai puţin protejaţi de eventualele probleme ce pot apărea după finalizarea construcţiei.

"Mie dezvoltatorul mi-a spus că nu îmi poate oferi garanţie deoarece proiectul este dezvoltat pe persoană fizică. «Orice problemă ai, ne suni şi rezolvăm.» Şi aşa s-a întâmplat. S-a mai spart o placă-două de gresie, s-a umezit peretele şi au fost probleme cu izolaţia - au venit şi au rezolvat", spune Constantin, proprietarul unui apartament din complexul Militari Residence. Tot în Militari, dar în proiectul Ten Blocks, Dan, proprietarul unui apartament cu trei camere, spune că a primit din partea dezvoltatorului garanţie pentru finisaje timp de doi ani.

"Sunt probleme la recepţia apartamentelor, dar se constată la început şi se remediază. Garanţia pentru finisaje te protejează în cazul în care îţi cade faianţa de pe pereţi sau se umflă parchetul. Pentru vicii ascunse, pe care nu le poţi vedea, proiectantul şi executantul răspund chiar şi peste zece ani", explică Dan.

Majoritatea apartamentelor noi au mici deficienţe în timpul procesului de recepţie. Mai grave sunt situaţiile în care apar fisuri, dar până în prezent nu au fost semnalate cazuri în care blocurile realizate să prezinte deficienţe ale structurii care să le facă inutilizabile.

Dezvoltatorii imobiliari au rămas deocamdată cu câteva mii de apartamente nevândute numai în Bucureşti pentru care reuşesc cu greu să găsească clienţii, în această perioadă. Proprietarii de apartamente vechi au putut scădea mai repede preţurile deoarece valorile sunt oricum ridicate faţă de preţurile iniţiale de achiziţie, din urmă cu zece ani, în timp ce dezvoltatorii poartă încă povara costurilor mari de construcţie şi de achiziţie a terenurilor, precum şi pe cea a creditelor bancare.


Sursa

1 February 2011