Dezvoltarea industriei electronice, auto si de prelucrare a petrolului a stimulat cererea de noi spatii pentru logistica si productie in prima jumatate de an. In Bucuresti , cei mai mari contractanti au fost Ikea si Gebrueder Weiss.

20399-main-6.jpgPiata spatiilor industriale a conti­nuat si in 2011 sa apartina chiriasilor, care au devenit mai selectivi atunci cand vine vorba de alegerea unui ampla­sament de productie sau depo­zitare. Perioada este propice pentru companiile care cauta spatii industriale deoarece acestea pot negocia stimu­lente financiare consistente, precum perioade fara plata chiriei sau sprijin din partea proprietarului in amena­jarea spatiilor, se arata intr-o analiza de piata realizata de compania de con­sultanta si evaluare Darian.

Cererea este indreptata catre spa­tiile moderne cu acces bun la infra­struc­tura si standarde internationale de calitate. O usoara imbunatatire a cererii a fost inregistrata spre finalul anului 2010, estimandu-se posibilitatea mentinerii trendului si pe parcursul semestrului II din 2011. Orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Ploiesti si Craiova devin destinatii prioritare datorita dezvoltarii industriei elec­tro­nice, auto si de prelucrare a petro­lului.

In Bucuresti insa se estimeaza in acest an ca activitatea industriala se va dezvolta in principal pe facilitatile existente si va semana foarte mult cu cea din 2010. Chiria si ratele de neocupare vor ramane la aproximativ acelasi nivel, fapt determinat in primul rand de cererea care este in continuare redusa, sustine Adrian Crivii, prese­dintele Darian. Sem. 1 din 2011 a adus numai 10.000 mp de spatii industriale si logistice pe piata din Bucuresti . Astfel, stocul total s-a stabilizat la 917.000 mp.

In tara, stocul industrial a crescut cu aproximativ 50.000 mp. Astfel, com­pania Olympian a livrat pe piata timi­soreana 28.000 mp, iar dezvoltatorul Ploiesti West a completat stocul ora­sului cu alti 18.000 mp. Analistii Colli­ers estimeaza ca unii dezvoltatori vor incepe proiecte industriale spe­cu­lative (construite fara sa fi fost preinchiriate) in perioada urmatoare.

In ansamblul sau, piata de profil a inre­gistrat in prima jumatate de an un volum de tranzactii de 48.100 mp, simi­lar celui consemnat in perioada cores­punzatoare din 2010. Din cei 48.000 mp inchiriati, 31.000 mp reprezinta cerere noua, potrivit datelor furnizate de Colli­ers International. In acest sens, in Bucuresti , cea mai mare tranzactie a primei jumatati de an a fost incheiata de IKEA, care si-a pre­lungit contractul pentru 10.000 mp in parcul Bucharest West. A doua cea mai mare tranzactie, potrivit Colliers, apartine Gebrueder Weiss, care a inchi­riat aproximativ 7.000 mp in Europolis LP.

Rata de neocupare, la cel mai jos nivel

Din cauza lipsei de noi livrari, rata de neocupare a scazut usor, la 13,2%, acesta fiind cel mai mic nivel din ulti­mele 18 luni. Noi companii specializate in 3PL (servicii de logistica inte­grale sau partiale pentru terti) sondeaza in prezent piata locala in scopul extinderii prezentei regionale. Un exemplu este Nagel Grup, furnizor de logistica ger­man, care a cumparat 25% din White­land Logistics. Nagel are in pre­zent 90 de locatii proprii in Europa, care asigura un lant frigorific constant si neintrerupt pe tot parcursul retelei de aprovizionare pentru toata gama de produse alimentare. La randul sau, Whiteland Logistics furnizeaza prin cele 11 platforme cross-docking opera­tionale in intreaga tara, la care se adau­ga depozitul din Bucuresti, care furnizeaza servicii de logistica la temperatura controlata.

Chiriile pentru spatiile logistice amenajate la standarde vest-europene (prime) variaza, in primul semestru al anului in curs, in Bucuresti intre 4 si 5 euro/luna, in scadere cu 11%-18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Chirii­le nete sunt in realitate la un ni­vel chiar mai scazut, intrucat numa­rul stimulentelor si al reducerilor a crescut in ultimele sase luni. ,,In realitate, aceste cifre trebuie privite mai degraba ca o medie, deoarece marimea chiriei pe metrul patrat difera destul de mult, in functie de marimea spatiului in­chiriat. Astfel, un spatiu cu o suprafata pana in 1.000 mp poate fi inchiriat pentru minimum 5 euro/mp/luna, in timp ce un spatiu cu o suprafata de peste 5.000 mp poate sa fie inchi­riat pentru maximum 4,5 euro/mp/luna", declara Adrian Crivii, presedintele Darian.


Sursa

18 August 2011