In anul 2011 au fost declarate de catre dezvoltatori, ca fiind finalizate, peste 8.000 de unitati rezidentiale in Bucuresti si zonele limitrofe, potrivit studiilor de piata realizate de REAS.

23340-dezvoltatorii-din-bucuresti-au-declarat-ca-fina.jpgTotodata, la finalul T3 2011, pe piata bucuresteana si zonele adiacente Capitalei, se comercializau 63 de proiecte rezidentiale insumand 3.600 de unitati rezidentiale. Mai putin de jumatate din aceste oferte au fost disponibile in ansambluri rezidentiale finalizate, in timp ce restul ofertei a fost reprezentata de proiecte rezidentiale in faza de constructie, planificate sau chiar amanate, indica sursa citata.

Ingustarea cererii

In ciuda trendului descrescator al dobanzilor din ultimele luni, dobanda efectiva la care se contracteaza creditele ipotecare ramane, in continuare, prea mare pentru potentialii cumparatori de locuinte.

Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, incertitudinea de pe piata fortei de munca precum si riscurile asociate volatilitatii ratei de schimb in cazul imprumuturilor contractate in moneda euro, numarul familiilor care pot accesa un credit ipotecar a scazut, fapt ce a avut un impact negativ asupra pietei spatiilor rezidentiale.

Doua treimi din locuinte, nevandute

In Bucuresti vanzarile de unitati rezidentiale noi au inregistrat un ritm lent, atat in cazul proiectele cu unitati finalizate cat si pentru proiectele cu finalizare in viitorul apropiat. Aproximativ doua treimi din totalul unitatilor rezidentiale finalizate raman nevandute. Este evident ca asemenea rezultate exercita presiune financiara asupra dezvoltatorilor de spatii rezidentiale.

Pretul de vanzare al unitatilor rezidentiale noi a atins valori maxime in T3 2008 si de atunci a scazut considerabil, respectiv o scadere de 18,8% intre valoarea maxima si T3 2011, valoare care reflecta de altfel, pretul net solicitat – in timp ce scaderea fata de pretul de tranzactionare se estimeaza a fi mult mai mare, mai arata REAS.

Pretul mediu de vanzare cerut la sfarsitul anului 2011 s-a situat in jur de 1.200 euro/mp. In ciuda unei unei usoare cresteri trimestriale, pretul de vanzare de-a lungul Semestrului II 2011 a ramas stabil. Atunci cand mentionam pretul mediu, trebuie avut in vedere ca majoritatea proiectelor rezidentiale sunt comercializate la preturi mai mici decat cel mentionat anterior. In conformitate cu ultimele monitorizari de piata ale companiei REAS, pretul median s-a situat un pic peste nivelul de 1.000 euro/mp, in timp ce un sfert din oferta a fost cotata la un pret mai mic de 900 euro/mp.

Previziuni

Cu toate ca piata rezidentiala bucuresteana evidentiaza o cerere robusta, inclusiv o rata mica de saturatie, performantele macro-economice recente impiedica o mai rapida revenire a pietei rezidentiale. Incertitudini macro-economice au aparut si ca urmare a unor datorii financiare si consolidari fiscale care ar putea afecta deciziile potentialilor cumparatori, urmand a fi afectati de aceste noi masuri financiare.

O crestere economica limitata in 2012, incertitudinea economica din intreaga zona a Uniunii Europene si conditii de finantare mai dificile nu ne permit sa previzionam o revenire a pietei rezidentiale. Intr-un scenariu mai optimist, consultantii REAS se asteapta ca cererea pentru spatii rezidentiale sa ramana stabila sau chiar sa cunoasca o usoara crestere in 2012, in timp ce o revenire mai puternica este previzionata pentru anul 2013.

 

Sursa

8 February 2012