Constructorii de case profita de lipsa flexibilitatii promotorilor de ansambluri rezidentiale din interiorul Bucurestiului.

13593-sydney-tip-a.jpgDesi preturile locuintelor noi din Bucuresti au scazut cu pana la 10% de la inceputul anului, oferta existenta continua sa fie nemultumitoare pentru potentialii clienti, ocazie perfecta pentru dezvoltatorii cu proiecte la periferie sa atace frontal cererea rezidentiala.


In marile ansambluri rezidentiale din interiorul Capitalei pretul mediu al locuintelor noi a scazut in prima juma­tate cu o medie de 10%, potrivit datelor colectate de Colliers Interna­tional. Cu toate acestea, oferta prezentata de catre dezvoltatori se mentine inca la un pret ridicat, cu aproximativ 20% peste media inregistrata pe segmentul locuintelor vechi. In pofida diminuarii drastice a vanzarilor, dezvoltatorii cu stoc de locuinte disponibile nu dau semne ca ar fi dispusi sa mai taie din pret.

De ce nu vand

In pofida avantajelor certe ale unei locuinte noi comparativ cu una con­struita in anii 1970-1980, putini sunt acei dezvoltatori din Bucuresti care sa ofere mai mult decat niste garsoniere in aceas­ta marja de pret. De aceea, in mod auto­mat, segmentul de clienti focusati pe locuintele cu doua camere la pret de ma­ximum 60.000 de euro este nevoit sa se orienteze catre piata secundara, adica a apartamentelor vechi. In prezent, in majoritatea cartierelor foste muncito­resti, dar si in cele semicentrale se pot gasi oferte de locuinte in plaja de preturi mentionata. De fapt, expresia „se pot gasi" este un eufemism pentru ca oferta reala este mai mult decat excedentara. Imaginea este total diferita in tabloul cu dezvoltatorii rezidentiali. Din varii mo­tive (marja rentabilitatii tintita sau astep­tarea unor vremuri mai bune) acestia au mentinut preturile ridicate fiind, astfel, aproape autoexclusi din piata tranzac­tiilor cu apartamente. Singurii vanzatori care indraznesc sa concureze segmentul locuintelor vechi din Bucuresti sunt dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale de la periferia Capitalei. „Conditiile de piata s-au schimbat mult in ultimii doi ani, la fel si bugetele potentialilor cum­pa­ratori.

Intelegem situatia acestora si de aceea incercam sa reducem preturile lo­cuintelor pe care le dezvoltam, astfel incat sa fie accesibile unei plaje cat mai mari de clienti. Fata de pretul de lista initial pentru locuintele din Sydney am facut o reducere permanenta de pana la 45%", declara Andrew Prelea, CEO South Paci­fic Group, dezvoltatorul ansamblu­rilor Sydney (Tunari) si Brookland (Pipera).

In acest context, invazia oferte­lor de la marginea Bucurestiului, dar si din localitatile din Ilfov nu este intam­pla­toare. La ultimul targ Timon orga­nizat in Capitala au fost lansate zece noi pro­iecte de ansambluri rezidentiale, iar din acestea numai doua sunt de pe raza municipiului Bucuresti. Casa Felice din Mogosoaia, Casa Felice Crevedia, Casa Felice Tartasesti, Fortune Park, Paradise Park si Park Way din Frumusani, Copa­cul Verde de langa Ghimpati, Trivert Towers din Pipera si cele doua ansam­bluri bucurestene - Young Residence din zona Calarasi si Victoriei Residence au completat numarul de proiecte lansate recent pe harta dezvoltarilor reziden­tiale din zona Bucuresti-Ilfov.

Care este oferta ilfovenilor

Apartament cu doua camere la 26.619 euro. Cele mai ieftine locuinte noi sunt disponibile spre vanzare in cadrul ansamblului Casa Felice din Mogosoaia. Acesta cuprinde 168 de unitati locative, cu preturi de 21.015 euro pentru o garsoniera, 26.619 euro un apartament cu doua camere de 57 de mp si 33.624 de euro pentru o locuinta cu trei camere (72 mp). Totodata, proiectele de cartiere de case (locuinte unifamiliale) au preturi comparabile cu ale dezvoltatorilor de apartamente din interiorul Capitalei. In ansamblurile din Tartasesti si Crevedia, care sunt formate din case, modelele oferite au preturi care variaza intre 45.000 si 81.000 de euro.

Apel la „Prima casa"

Unii cumparatori au sesizat oportu­nitatea pe care a adus-o criza. Pentru ca preturile apartamentelor vechi sunt apro­piate de cele ale locuintelor noi de la pe­riferie, unii clienti au considerat ca acum este un moment prielnic pentru a schim­ba locuinta veche cu una noua. Alexandru Petrescu, director de vanzari la Green City (1 Decembrie), spune ca unul dintre cum­paratorii Green City a vandut un aparta­ment de doua camere in Militari cu 65.000 euro si a prins o promotie la Green City prin care a luat o casa cu 100.000 de euro. „Deci a mai pus o diferenta de 35.000 euro pe care a luat-o printr-un credit bancar, rata lunara ajungand la 250 euro/luna. Nu cred ca in viitor va fi un moment atat de prielnic ca acesta in care cu o diferenta mica de bani sa poti trece de la un apar­tament vechi de doua camere la o casa cu etaj si curte cu suprafata utila dubla", sustine Petrescu. Totodata, programul „Prima casa" reprezinta o oportunitate pen­tru van­zatori, cu conditia sa-si gaseasca cum­paratori. Toti cei care au nevoie de spatiu mai mare sau vor sa-si imbuna­tateasca stilul de viata acum au sansa sa vanda locuinta veche prin programul „Prima casa" si sa-si cumpere o locuinta noua, adauga Petrescu. Nimeni nu stie daca dupa iesirea din criza programul „Prima casa" va continua sau nu. De fapt, nimeni nu stie cat va mai dura.

Costuri reduse cu 20%

Unul dintre efectele reducerii acti­vitatii pe piata constructiilor este scade­rea costurilor de executie cu aproximativ 20%. De aceasta intorsatura neasteptata pe o piata a constructiilor inflationista in anii de boom imobiliar beneficiaza acum mai ales dezvoltatorii care au inceput lucrarile in 2009-2010. In pre­zent, con­form unei analize Colliers, pretul mediu de executie in sectorul rezidential este de 450 euro/mp, fata de 550 euro/mp in perioada anilor 2007-2008. Odata cu reducerea preturilor la materialele de constructii s-a ieftinit si mana de lucru in sector. De aceea, cei care au inceput constructia in perioada crizei au putut sa ofere la vanzare un pret mai mic, iar astfel de exemple sunt din abundenta in suburbia Bucurestiului.

Sursa

16 September 2010