Planurile dezvoltatorilor din retail au fost încurcate de criză. Anul trecut au fost anulate sau amânate 83 de proiecte de retail, potrivit datelor furnizate de International Council of Shopping Centers (ISCS). Nu a fost rău doar în România, ci şi în Polonia unde 62 de astfel de investiţii au fost afectate de dificultăţile economice.

Sursa: piataafacerilor.ro"În 2010, în Bulgaria, 15 dezvoltări de retail au fost anulate, 30 au fost amânate şi au fost anunţate cinci noi scheme. Bulgaria stă mai bine decât vecina România, unde s-a înregistrat un număr masiv de anulări - 35 şi de amânări - 48, în timp ce dezvoltatorii au anunţat doar trei proiecte noi. Chiar şi Polonia, care nu a experimentat aceleaşi dificultăţi precum vecinii săi, a avut 10 scheme anulate şi 52 amânate", notează raportul ISCS.

România are un stoc de spaţii de retail de circa 70 mp la mia de locuitori, în timp ce în Polonia datele arată că stocul ajunge la aproape 200 mp. Şi în Bulgaria, stocul care revine la 1.000 de locuitori este uşor mai ridicat decât în România, aproape 80 mp. România are circa 21,5 de milioane de locuitori, Polonia peste 38 milioane, iar Bulgaria 7,4 milioane.

Mai mult Polonia are 16 oraşe mari cu peste 200.000 de locuitori, care sunt cele mai atractive pentru investitorii din retail, în timp ce în România sunt doar 10 astfel de localităţi, în afară de Bucureşti.

19 May 2011