Standardul de preţ impus de autorităţi pentru locuinţele de ANL este considerat drept un pur act de manipulare de către restul pieţei imobiliare. Cei 380 euro/mp plus TVA despre care vorbeşte agenţia înseamnă exclusiv preţul de construcţie, dar poate creşte în baza mai multor motive pe care chiar oficialii ANL le-au confirmat azi la un seminar organizat de Ziarul Financiar. Cu alte cuvinte, ANL se promovează la un preţ, dar se vinde la altul mai mare.

18497-anl.jpgANL a lansat conceptul de preţ standard cu scopul final şi declarat de a relansa piaţa construcţiilor prin preţ. Aşadar, agenţia a aruncat pe piaţă un preţ de construcţie de 380 euro/mp plus TVA, o sumă pe cât de tentantă pe atât de nerealista, acuza reprezentanţii industriei private de construcţii. Ei spun ca este imposibil să construieşti proiecte de calitate la aceşti bani.

Acest preţ standard are clar tentă de manipulare, din mai multe motive, dacă este un preţ standard înseamnă ca este un preţ acceptat de toată lume şi este luat drept referinţă, acest lucru nu se întâmplă. În plus, agenţia trebuie să spună şi lucruri care nu sunt spuse. Preţul acesta creşte pe măsură ce cresc investiţiile în proiecte. Partea de alimentare electrică nu este parte a investiţiei, partea reţelistică şi de acces, de asemenea. Nu sunt incluse nici măcar costurile de proiectare, consiliere sau supervizare. Un plan imobiliar serios are grădiniţă, farmacie, loc de joacă, magazin, mai sunt spatiile comune, parcările, toate acestea se adaugă la preţ" susţine Dan Ioan Popp, preşedinte Impact.

ANL a creat un precedent periculos. Clienţii cer un preţ minim, considerat nerealist de la dezvoltatori

Dar problema cea mai mare a dezvoltatorilor nu este ca ANL nu construieşte în preţul anunţat, ca faptul ca românii par să creadă acest lucru şi cer acelaşi preţ şi de la restul pieţei.

Problema este aceea de a crea o expectanţă socială care de fapt nu este sustenabilă pe piaţă, în sensul comun, lumea se aşteaptă ca preţul anunţat să fie preţul final" continuă Popp.

Nici dacă preţul anunţat de ANL ar fi cel real nu ar ajuta neapărat economia să se redreseze, au mai declarat dezvoltatorii imobiliari în cadrul aceluiaşi seminar. Oferta este mult mai mare decât cererea în acest moment motiv pentru care un preţ mic nu creează şi contextul necesar vânzărilor bune. „Costul de construcţie nu se traduce în cerere. Poţi să vinzi şi la 10 euro/mp, dar dacă veniturile disponibile ale utilizatorului sunt de 8 euro/mp, atunci nu putem vorbi de nicio construcţie şi de niciun proiect" susţine Alexandros Ignatiatis, director general Octagon Contracting & Engineering.

În replică, oficialii ANL spun că nu au ţinut niciodată ascunse costurile suplimentare, dar că este nevoie de un standard care să le servească drept reper atunci când se construieşte.

Se aruncă termeni nu neapărat deranjanţi, dar forţaţi. Am zis de la început că se adaugă costuri. Departe de noi ideea de manipulare! Noi încercăm să ţinem investiţiile imobiliare desfăşurate de agenţie în acest prag. Standardul de cost reflectă elemente primare din construcţia unei locuinţe, dar lucruri precum asigurarea energiei sau orice altceva, depăşesc costurile. Poate că acest preţ standard necesită o updatare, dar este un punct de pornire" spune Eugen Curteanu, secretar de stat MDRT.

Pentru a ţine preţul cât mai jos, statul se bazează pe autorităţile locale acolo unde se construiesc proiecte ANL.

Este un parteneriat public-public. Statul construieşte locuinţa efectivă, dar autorităţile locale trebuie să aibă minima decenţă să asigure utilităţile, terenul. Bineînţeles că şi aşa apar costuri suplimentare: pentru consultanţă se adaugă 1% din investiţia de bază, pentru proiectare şi inginerie - 3%, iar pentru asistenţa tehnică - 1,5%" adaugă Curteanu.

Conducerea ANL susţine că a reuşit să construiască la preţul standard, MDRT spune că acest lucru nu este neparat adevărat

Pe de altă parte, oficialii ANL contrazic chiar ministerul care le ia apărarea. În condiţiile în care ministerul recunoaşte că se adaugă costuri suplimentare la construcţie, ANL spune că a reuşit să construiască la preţul standard anunţat.

În acest moment, costul de construire a locuinţelor nu depăşeşte 380 euro/mp plus T.V.A. Atât am plătit pe metru pătrat şi anul trecut şi anul acesta. La nivelul anului 2008 plăteam doar cu 5% mai mult" afirmă Liviu Marchiş directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Pentru 2011 au fost repartizate 30 mil. euro de la bugetul de stat pentru proiecte ANL. De la începutul anului şi până acum, au fost recepţionate aproape 500 de locuinţe dintre cele 4.800 aflate în diverse stadii de execuţie. În 2010 au fost recepţionate doar 2.500 de locuinţe.


24 May 2011