Apartamentul cu pret de vanzare redus la jumatate chiar exista

Pana la declansarea blocajului si apoi contractiei imobiliare, discutiile cele mai placute dezvoltatorilor si agentilor imobiliari erau cele care incercau sa raspunda la intrebarea pana unde vor creste preturile.

Logic, in momentul in care trendul s-a inversat, am intrebat cativa jucatori de pe piata locuintelor ieftine despre cat de jos ar putea scadea preturile.

In ultimii ani, investitiile imobiliare au fost vazute in Romania ca niste afa­ceri tun, care sa duca la dublarea sau triplarea sumelor cheltuite. De aceea, in ultimii doi ani, in care piata romaneasca a stagnat, majoritatea cumparatorilor se asteptau ca dezvoltatorii sa scada pre­turile, eventual ducandu-le undeva sub 500 euro/mp.

Pentru clientii informati, un asemenea orizont de asteptare nu mai pare exagerat, mai ales ca si oameni din mediul de afaceri subscriu la ideea apar­tamentului accesibil.

Robert Negoita, fost dezvoltator imo­biliar, spune ca problema costului lo­cuin­telor noi in Romania este cardinal influentata de dorinta maximizarii pro­fitului. „Imi asum in fata oricui un deviz cu un cost de 550 euro/mp pentru un apartament gata mobilat.

Acesta va con­tine si rata de profit a dezvoltatorului sau constructorului de 30%. Ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de rate deoarece am intrat intr-o noua faza de dezvoltare a pietei, iar aceasta nu mai accepta profituri de 200%-300%", sustine Negoita.

Sursa

12 November 2009