Dezvoltatorii imobiliari fac orice pentru a-şi vinde locuinţele. Pe lângă reduceri de preţ şi oferte promoţionale, din ce în ce mai mulţi dezvoltatori oferă clienţilor posibilitatea de a cumpăra de la ei case în rate. Zgârcenia cu care băncile acordă credite a dat peste cap planul multor români de a avea propria casă.

Condiţiile de creditare foarte restrictive şi scăderea salariilor fac imposibilă obţinerea unui împrumut bancar în această perioadă, spun analiştii financiari. Dar tot ei se aşteaptă să vină zile mai bune, astfel încât creditarea să se reia.

Până atunci însă, dezvoltatorii imobiliari care nu au nevoie urgentă de lichidităţi se oferă să îi crediteze pe cei care vor o casă, dar nu pot obţine momentan un credit. Şi uite aşa toată lumea e fericită! Dezvoltatorii pe de-o parte pentru că nu stau cu locuinţele goale, iar pe de altă parte cumpărătorii care se pot muta la ei acasă.

Clienţii cer rate la dezvoltator deoarece creditele sunt scumpe şi aşteaptă oportunităţi: băncile să opereze anumite schimbări, iar ei să devină eligibili pentru bănci şi astfel au nevoie de o anumită perioadă în care estimează că vor putea obţine un credit mai bun", susţine Carmen Petcu, director Comunicare şi Marketing Green City. Un alt motiv care determină solicitarea unui credit la dezvoltator este dat de faptul că unii cumpărători au o proprietate pe care vor să o vândă, dar fie nu reuşesc într-un timp scurt, fie aşteaptă să obţină un preţ mai bun.

Astfel, tranzacţia poate dura câteva luni bune sau chiar un an, sunt de părere specialiştii imobiliari. Într-un asemenea context, proprietarul preferă să se mute în locuinţa nouă şi să o vândă pe cea veche fără a fi presaţi de timp.

Locuinţe în rate în Green City Residence

Dezvoltatorul Green City oferă clienţilor rate pe o perioadă de 18 luni. Cumpărătorul trebuie să vină cu un avans de 25% din valoarea locuinţei pe care intenţionează să o achiziţioneze. În primele şase luni, rata lunară este 700 ­euro, iar preţul casei nu se modifică. „Dacă după şase luni clientul nu poate să îşi achite integral ­casa, se discută cu agentul de vânzări şi există un grafic progresiv, iar rata va creşte, la fel şi preţul casei deoarece şi noi la rândul nostru avem rate la bancă care trebuie acoperite. Nu există practic o ­dobândă, ea este inclusă în ­aceste costuri. Noi ne acoperim astfel costurile către bancă. În momentul când am calculat această rată, am inclus toate ­costurile pe care le avem", spune Carmen ­Petcu, director Comunicare şi Marketing Green City.



Sursa

7 April 2010