Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental?

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4755

Dispariţia programului Prima Casă nu va influenţa major preţul locuinţelor, însă va reduce semnificativ numărul potenţialilor cumpărători care vor avea acces la un credit ipotecar. Preţul locuinţelor este foarte aproape de a atinge nivelul minim, însă vom realiza acest lucru abia după ce vom depăşi momentul respectiv. IMOPEDIA.ro a discutat în exclusivitate despre evoluţia segmentului rezidenţial cu Dragoş Diaconu, Head of Research la EFG Eurobank Property Services, în cadrul Focus on the Real Estate Market, eveniment organizat de Business Review.

Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental?Segmentul rezidenţial s-a stabilizat, putem spune că anul 2012 a fost un an bun?

Cu siguranţă, 2012 a fost un an mai bun decât 2011. Dacă privim în particular piaţa rezidenţială, putem constata că s-au mai Apartamente pe două etaje la 50.000 euro, pentru clienţi cu bugete mici şi fără prejudecăţi Atunci când pleacă în căutarea unui apartament, toţi clienţii se uită după cea mai bună ofertă. Indiferent dacă bugetul este mic sau ... înregistrat scăderi de preţuri, dar nivelul lor a fost mult mai mic decât în anul precedent. Piaţa tinde să se stabilizeze, însă nu a fost atins punctul minim, moment aşteptat de toată lumea. Indexul rezidenţial dezvoltat de Eurobank Property Services arată că preţul va continua un trend uşor descrescător.

Ce scădere de preţ mai permite piaţa?

Scăderea de preţ nu depinde de un singur factor, ci este în funcţie de mai mulţi jucători. În primul rând, depinde de cât de mult este dispus sistemul bancar să tolereze ca pierdere din creditele pe care le au în piaţă. În acelaşi timp, depinde şi de dezvoltatori, cât acceptă şi ei să îşi micşoreze rata de profit, iar aceasta se raportează la valoarea totală investită în fiecare proiect.

Ce impact ar avea în piaţă dispariţia programului Prima Casă?

Programul Prima Casă a creat o piaţă aparte şi a reprezentat principalul pilon al vânzărilor, în ultimii doi-trei ani. Este un program mai mult social, nu ajută neapărat dezvoltatorii, cât ajută persoanele cu venituri reduse să aibă acces la finanţare pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, sprijină clienţi care altfel nu şi-ar fi permis un credit ipotecar. Pentru dezvoltatori, diferenţa nu va fi majoră, ba mai mult, ar putea fi benefic, pentru că ei vor rămâne cu o parte mai mare din piaţă, după Atenţie, banii pentru Prima Casă s-ar putea termina până la sfârşitul anului Cei interesaţi să contracteze un credit Prima Casă ar trebui să se grăbească. Plafonul disponibil pentru băncile înscrise în program este ... dispariţia acestui program. În ceea ce priveşte cumpărătorii însă, lucrurile se vor stratifica mai clar decât până acum şi putem spune că sunt mulţi potenţiali cumpărători care nu vor mai putea avea acces la finanţare pentru o locuinţă.Dragoș Diaconu, Head of Research – EFG Eurobank Property Services

Pe de altă parte, influenţa asupra preţului nu va fi neapărat majoră. Într-adevăr, programul Prima Casă a reuşit să salte în mod artificial preţurile minime până la pragul de 60.000 euro (în cazul locuinţelor vechi) şi atunci probabil că vom vedea o uşoară devalorizare a acestor preţuri din partea de jos a pieţei. Majoritatea proprietăţilor noi depăşeşte plafonul Prima Casă, astfel că acest segment va fi mult prea puţin influenţat de dispariţia acestui program. Nu cred că va duce la o scădere a întregii pieţe rezidenţiale, dar preţurile din zona minimă vor putea fi aduse aproape de nivelul real, pentru că Prima Casă ajută la creşterea acestui segment de piaţă uşor peste valoarea reală a acestor proprietăţi.

Vor încerca băncile să umple golul lăsat de programul Prima Casă? Vor apărea credite alternative?

Băncile deja au lansat produse similare, iar o parte dintre acestea deja au părăsit programul guvernamental. Dacă în urmă cu un an şi jumătate, vedeam 15-16 bănci în programul Prima Casă, acum Cum alegi banca de la care iei creditul Prima Casă? Oferta băncilor pentru Prima Casă este condiţionată de caracteristicile impuse de stat şi seamănă destul de mult la nivel de cifre. Diferenţa nu se ... au mai rămas sub 10 instituţii.

Nu cred totuşi că produsele bancare alternative vor avea un avans mai mic, pentru că este vorba de risc, iar sistemul bancar are o adversitate la risc mai pronunţată decât în alte momente. Drept urmare, nu cred că avansul va fi scăzut pentru a ajunge la un nivel asociat cu Prima Casă. În schimb, băncile vor modifica nivelul ratei de creditare, iar lucrul acesta va influenţa în bine împrumuturile, atâta timp cât BNR va menţine aceste condiţii favorabile de piaţă.

Preţul locuinţelor va atinge nivelul minim în 2013 sau ar putea dura mai mult?

Cred că va fi greu să ne dăm seama când va fi exact Chilipirurile imobiliare din SUA atrag clienţii străini Atraşi de preţurile mici de pe piaţa imobiliară americană, cumpărătorii străini merg în număr din ce în ce mai mare în Statele ... nivelul minim, dar vom realiza după aceea. Părerea mea este că suntem aproape de acest moment, lucru indicat şi de indexul rezidenţial dezvoltat de Eurobank Property Services. În ultimul timp se observă o scădere a preţului mult mai mică, statistic vorbind este neglijabilă, dar există. Ne vom da seama ulterior momentului în care se va petrece acest lucru, dar cred că suntem aproape. Chiar şi noi, când colectăm datele, o facem pentru trimestrul precedent, astfel că nu putem spune cu exactitate „acum asistăm la cel mai mic preţ, acum este momentul perfect pentru a cumpăra”. Pentru ca o scădere sau o creştere să devină un trend, este nevoie de minimum două trimestre succesive, ceea ce înseamnă o jumătate de an de observare a unei anumite tendinţe, la fel ca şi cu Produsul Intern Brut. 

 

CITEȘTE ȘI:  Case pe pământ, la preţ de garsonieră. Cât este mit, cât realitate? Ofertele constructorilor din perioada de criză au început să promoveze agresiv casele ieftine. Astfel, se vând case care au preţuri ce ... Case pe pământ, la preţ de garsonieră. Cât este mit, cât realitate?

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video