Sectorul imobiliar ia in calcul scenarii diferite pentru anul viitor.

Piata imobiliara s-ar putea de­bloca anul viitor - cel putin asa spera dez­­vol­tatorii, care insa spun ca sunt pre­gatiti si pentru a face fata inca unui an de criza.

De la  in­ghe­tarea pro­iectelor sau efectuarea de lu­crari pentru super­mar­keturi la preluarea unor an­sambluri neterminate, dezvoltatorii au adoptat metode diferite pentru a trece si de 2010, mai putin una: scaderea semni­fi­ca­tiva a preturilor la locuinte.

Oficialii statului afirma ca din tri­mes­trul II al anului viitor tara noastra va intra din nou pe crestere economica. Pentru developerii din rezidential, prognozele oficiale sunt datatoare de sperante, dar nimeni nu-si mai face iluzii privind recu­perarea rapida a pierderilor provocate de criza. Si, desi majoritatea dezvoltatorilor sondati de „Financiarul” privesc cu opti­mism anul viitor, planurile pe care acestia si le fac iau in calcul si varianta unei iesiri mai tarzii din recesiune.

Astfel, Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo, organizatia de vanzari a fondului de in­vestitii Romania Invest, spune ca mana­gerii firmei au pus pe hartie mai multe planuri, insa in acest moment nu s-a luat o decizie ferma. „Ce putem spune cu siguranta este ca vom adopta aceeasi stra­te­gie ca si in 2009, pentru ca a functionat si avem certitudinea ca ne va permite sa vindem si mai mult. De asemenea, intentionam sa facem si alte achizitii de apartamente, dar nu putem da detalii in acest moment”, spune Zvik. Totusi, in opinia sa, actuala situatie economica inca nu si-a atins punctul maxim. Abia dupa acest moment vom putea vorbi despre reluarea cresterii, dar probabil ca intr-un ritm lent, pentru inceput. „

Sursa

18 November 2009