Interesul pentru dezvoltarea imobiliară a revenit în acest an, pe fondul scăderii considerabile a diferenţei între preţul cerut de proprietari şi cel oferit de dezvoltatori, se arată într-o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Capital Property Advisors.

28675-dezvoltatorii-s-au-inteles-mai-usor-cu-vanzator.jpgPe piaţa de investiţii cumpărătorii s-au orientat în acest an către produse generatoare de venit, în speţă clădiri de birouri de calitate, închiriate către chiriaşi cu o bonitate bună, la o chirie sustenabilă şi care prezintă un risc scăzut în ceea ce priveşte gradul de neocupare. În acelaşi timp, interesul investitorilor s-a canalizat şi către terenuri pentru dezvoltări ulterioare, localizate în zone uşor accesibile-proximitatea faţă de metrou şi mijloacele de transport fiind unul din criteriile principale.

"La fel ca în anii trecuţi, am observat un interes crescut în ceea ce priveşte produsele «prime». A revenit interesul pentru dezvoltare, anul acesta fiind achiziţionate mai multe terenuri pentru dezvoltări ulterioare de proiecte de birouri şi rezidenţiale. Acest lucru se datorează şi faptului că diferenţa dintre preţul cerut şi preţul oferit de către dezvoltatori a scăzut considerabil", a declarat într-un comunicat Adrian Mihăilă, associate director, Capital Property Advisors.

Cele mai importante tranzacţii din 2012 au fost legate de piaţa de birouri. Proiectele care au făcut obiectul unei achiziţii directe din partea fondurilor de investiţii sunt complexul de birouri City Business Center din Timişoara, achiziţionat de către New Europ Property Investors (NEPI) şi cladirea HQ Victoriei din Bucureşti, achiziţionată de fondul elen Zeus Capital Partners. Pe lângă aceste două tranzacţii, altele au vizat preluarea clădirii Tower Center International de către oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi vânzarea clădirii Litexco Stirbey Center. În această categorie nu au fost incluse investiţiile făcute de retaileri atât pentru dezvoltare cât şi pentru achiziţia magazinelor proprii, cum ar fi achiziţia de către Auchan a magazinului din Piteşti, aflat în proprietatea NEPI.

În 2012, randamentele oferite nu au suferit modificări semnificative faţă de anul trecut, fapt cauzat şi de precauţia investitorilor pe de-o parte, precum şi de flexibilitatea redusă a băncilor în ceea ce priveşte finanţarea. Pe piaţa de retail, având în vedere efectele recesiunii economice la nivel internaţional, toţi jucătorii din industria locală de profil au fost nevoiţi în 2012 să îşi eficientizeze afacerile pe baze sustenabile, fie prin repoziţionare şi rebranduire, fie prin reconfigurare.

"Piaţa românească are încă avantajul de a fi atractivă pentru dezvoltarea centrelor comerciale, luând în considerare stocul existent de 130 mp/mia de locuitori, sub media europeană de 259 mp/mia de locuitori. Astfel, în acest an au fost deschise proiecte precum Auchan City Crângaşi, Cora Rahova sau Intercora Mihai Bravu în Bucureşti, iar în provincie proiectele lansate au fost Palas Mall şi faza a doua a Era Shopping Park la Iaşi, Ploieşti Shopping City şi Cora Bacău", a declarat Mihaela Petruescu, director, head of retail, Capital Property Advisors.

În acelaşti timp, având în vedere că jumătate din veniturile populaţiei sunt alocate cheltuilelilor cu produse alimentare există o competiţie acerbă pentru dezvoltare în rândul acestor comercianţi. Mega Image, Lidl, Profi, Carrefour Market, Penny Market şi reţeaua La Doi Paşi (brandul Metro pe piaţa magazinelor de proximitate) au deschis noi unităţi atât în Capitală cât şi în oraşele importante în ţară. Tot în 2012 s-a remarcat o nouă tendinţă, respectiv deschiderile de proiecte de retail de către operatorii de hipermarketuri, lanţurile internaţionale profitând astfel de accesul facil la sursele proprii de finanţare. În acest context, în noiembrie, Cora a deschis la Bacău şi în Bucureşti, pe Şoseaua Alexandriei, iar Carrefour a inaugurat cu NEPI proiectul de la Ploieşti, în timp ce în decembrie Auchan a deschis proiectul din Crangaşi.

Şi retailerii internaţionali, precum Inditex cu toate brandurile din grup, H&M, Deichmann, New Yorker, Takko, C&A sau Decathlon, au continuat extinderea în Românie, ceea ce arată încrederea pe care aceştia o au în această piaţă. Printre brandurile nou-intrate pe piaţă în acest an se numără CCC, ODDGI, Clockhouse sau Subway.

În ceea ce priveşte spaţiile stradale, cererea este asigurată de către operatorii de restaurante şi agenţiile de pariuri. Acest segment a fost afectat de procesul băncilor de eficientizare a sucursalelor, unele fiind relocate, iar altele chiar închise. Centrul Vechi rămâne punctul de atracţie pentru restaurante, cafenele, pub-uri şi cluburi şi totodată o zonă intens tatonată de către retailerii de fashion. În acelaşi timp, marile artere comerciale-Calea Victoriei, Calea Dorobanţilor, Bulevardul Magheru şi zonele adiacente-încă prezintă oportunităţi pentru expansiunea brandurilor de fashion, cu precădere a celor care targetează segmentul de lux.

Pentru 2013-2014 se prefigurează deschiderea unor noi proiecte, printre acestea Promenada Mall şi extinderea Bucureşti Mall şi Plaza România în Capitală, iar în ţară Corall Constanţa, Cora Slobozia, AFI Palace Ploieşti şi Coresi Braşov. Capital Property Advisors a fost lansată în 2011 prin asocierea dintre Radu Lucianu, un expert în industria imobiliară, şi membrii fondatori ai companiei Capital Partner, citat de Mediafax.

 

Sursa

12 December 2012