Dezvoltatorii sunt în picaj: doar 1.500 din locuinţe vor fi livrate până la sfârşitul anuluiDificultatea obţinerii finanţării de către dezvoltatorii imobiliari şi reorientarea consumatorilor către locuinţe mai puţin scumpe sau amânarea deciziilor pentru finalul crizei financiare care a cuprins întreaga lume trag în jos piaţa de resort.

Potrivit companiei CBRE Eurisko, doar jumătate din cele 1.500 de locuinţe programate pentru livrare în Capitală, în ultimele trei luni din 2008, vor fi finalizate. ''Efectele crizei financiare se resimt puternic şi asupra pieţei rezidenţiale româneşti. Cu toate că anul 2008 trebuia să fie anul cu cele mai multe proiecte rezidenţiale finalizate şi totodată să înceapă concurenţa reală, am observat că în primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unităţi rezidenţiale în Bucureşti, dintre care 90% reprezintă apartamente.

Pentru sfârşitul anului se mai pot finaliza doar 1.500 de unităţi, însă pe fondul crizei financiare şi implicit al înăspririi condiţiilor de creditare, noi credem că această cifră s-ar putea reduce la jumătate", a declarat, ieri, la un seminar de afaceri, Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko. Potrivit acestuia, anul viitor "urmează sau ar trebui să fie finalizate circa 7.000 de locuinţe în cadrul proiectelor deja anunţate"."Şi aici ne păstrăm rezerva în ceea ce priveşte numărul locuinţelor care vor fi finalizate. Nu putem anticipa ceea ce se va întâmpla pe piaţă şi cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici şi medii unde construcţia se află într-un stadiu avansat şi care sunt vândute în proporţie de minimum 50%.

În ceea ce priveşte proiectele mari, credem că va fi realizată doar o fază, de 100-150 de unităţi'', a declarat Adrian Nicolescu pentru NewsIn, exprimându-şi părerea că înăsprirea condiţiilor de creditare a condus la o scădere accentuată a numărului de tranzacţii, deşi oferta a fost în creştere, iar preţurile de vânzare au scăzut din lunile de vară şi până în prezent în medie cu 15-25%.

Copper Beech aşteaptă revigorarea vânzărilor.

Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, va finaliza construcţia primului proiect din România, dar a amânat începerea altor proiecte, până când vânzările de locuinţe se vor revigora, dezvoltatorul renunţând, totodată, la o parte dintre angajaţii locali, inclusiv la echipa de vânzări. Compania are în construcţie un bloc de 16 etaje, cu 156 apartamente, în zona Colentina din Bucureşti. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 mil. euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 mil. euro contractat de la Alpha Bank.

"Piaţa este foarte lentă şi de aceea am decis să amânăm cele mai multe dintre proiectele pe care intenţionam să le dezvoltăm în Bucureşti. Nu există cerere, nu mai vindem şi de aceea trebuie să ne controlăm costurile. Am redus numărul angajaţilor pentru că aveam oameni pentru 3 proiecte. (...) Am renunţat la echipa de vânzări pentru că nu avem ce vinde", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele şi directorul executiv al Copper Beech, Diwaker Singh.

Copper Beech a anunţat, anul trecut, că intenţionează să investească în următorii 5 ani 2,5 mld. euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achiziţionat deja 600 hectare de teren. Singh a arătat că planurile companiei vizau începerea a două proiecte în acest an care necesită investiţii de 130 mil. euro. "Le-am amânat pentru anul viitor sau pentru când îşi va reveni piaţa. Avem autorizaţie de construcţie, finanţare, dar nu începem construcţia", a spus Singh.

Sursa

26 November 2008