Dezvoltatorii de locuinte din Bucuresti au practicat in ultimele luni reduceri semnificative de pret care ajusteaza profiturile chiar si cu 50%, in conditiile in care cel putin zece ansambluri rezidentiale au ajuns la preturi de pornire ale locuintelor mai mici de 1.000 de euro/metrul patrat construit, arata o analiza a ZF asupra ofertelor de la inceputul acestui an.

Dezvoltatorii taie din profituri pentru a putea relua vanzarea de locuinteCalculand la un cost mediu al constructiei de 600 euro/metrul patrat, o incidenta a pretului terenului de 100 de euro in cadrul unui metru patrat construit si costuri financiare si de marketing de 100 de euro/mp, cheltuielile dezvoltatorilor se ridica la maximum 800 de euro/mp. In conditiile in care pretul a scazut de la 1.200 de euro/mp la 1.000 de euro/mp, marja acestora se reduce cu 50%, de la 400 la 200 de euro/mp.

In cadrul celor zece ansambluri rezidentiale analizate mai sunt disponibile circa 2.500 de locuinte, insa nu toate apartamentele au preturi mai mici de 1.000 de euro/mp, ci in special cele mari si pentru care cumparatorii sunt dispusi sa achite integral locuinta in avans sau cel putin 50% din pretul acesteia. "In cazul achitarii integrale a locuintei avem o reducere de 10% pentru orice tip de apartament din cadrul proiectului", a declarat Rodica Ciachiris, director de vanzari al proiectului Romfelt Plaza din zona Doamna Ghica, unde pretul mediu per metru patrat construit al celor 471 de apartamente este de 1.100 de euro.

Sursa

18 February 2009