Dezvoltatorii vor finaliza în acest an opt clădiri de birouri noi, toate localizate în zona de nord a Bucureştiului, şi care totalizează o suprafaţă de 110.000 mp, potrivit unui studiu realizat de Jones Lang LaSalle (JLL) şi care urmăreşte evoluţia pieţei imobiliare româneşti în primul trimestru.

17909-birouri_37d9bdf2f2.jpgOdată cu scăderea stocului de calitate superioară, consultanţii JLL prognozează reîntoarcerea activităţii de pre-închiriere, după ce ultimii doi ani au fost marcaţi de prelungiri de contracte şi de mutarea dintr-un sediu într-altul.

În primul trimestru s-a livrat pe piaţă doar Frumoasă Center, cu o suprafaţă de 3.500 mp, imobil amplasat în zona centrală de afaceri, ceea ce menţine stocul modern de spaţii de birouri, de clasa A şi B, la nivelul de 1,8 milioane mp.

Cele mai mari proiecte anunţate pentru anul 2011 sunt Platinum Convention Center, Crystal Tower, Novo Park corpul G, Cathedral Plaza şi North Point.

Cine mai închiriază

În primele trei luni ale anului s-au încheiat 45 de contracte de închiriere, inclusiv de prelungire, pentru o suprafaţă totală de 47.000 mp. Din numărul total al contractelor de închiriere semnate în această perioadă, 40 s-au semnat pentru clădiri deja finalizate şi numai un singur contract a fost de pre-închiriere.

În funcţie de amplasament, zona de centru-nord, inclusiv Central Business District (zona Victoriei, Avioatorilor, Piaţa Presei Libere), a atras 23% din suprafaţa închiriată în T1, fiind urmată de Pipera (cu 19,5%) şi zona de nord a oraşului (cu 18,5%).

Cea mai mare tranzacţie finalizată în prima parte a anului este cea semnată de Volksbank România, 8.057m2 în Nusco Tower, ca urmare a procesului de consolidare a câtorva sedii de birouri.

La fel ca şi anul trecut, asistăm în continuare, la expansiunea agresivă a unor clinici medicale private (suprafaţa închiriată 7.200 m2). Având în vedere activitatea înregistrată până în prezent, consultanţii JLL estimează că în anul 2011 activitatea totală de închiriere (excluzând contractele de renegociere / reînchiriere) poate atinge suprafaţa raportată în 2010, respectiv 200.000 -220.000 mp.

Evoluţia chiriilor

Chiriile pentru cele mai bune spaţii de birouri din zona centrală de afaceri sunt în continuare estimate la 19 euro/mp/lună. De altfel, pentru anul 2011 nu sunt aşteptate fluctuaţii prea mari ale acestui nivel. Primele semne de creştere ale chiriei, sunt aşteptate în prima jumătate a anului 2012, dar numai pentru proiecte excepţionale, spun consultanţii companiei.

Aşa cum s-a anticipat, rata totală de neocupare a scăzut la 16,1%, ca urmare a semnării unui număr foarte mic de contracte de pre-închiriere. În anul 2011 nivelul stimulentelor financiare pentru clădirile de calitate superioară poate înregistra un trend descendent în comparaţie cu anul 2010.

Spre deosebire de prognozele anterioare, stocul ce urmează a fi finalizat în 2011 a scăzut la 110.000 mp. Pe de altă parte oferta anului 2012 a crescut la 100.000 - 120.000 mp. Printre proiectele importante ce urmează a fi finalizate în anii 2012-2013 se regăsesc Hermes Business Campus, Raiffeisen Evolution/Sky Tower, AFI Business Park, Ana Tower şi cel mai nou proiect anunţat de către Portland Trust, amplasat pe Şos. Pipera.

Potrivit JLL, cererea activă de spaţii de birouri poate determina o creştere a preconizatei activităţi de închiriere, având în vedere interesul mai multor companii internaţionale de a-şi deschide primele lor operaţiuni fie în Bucureşti fie în importante oraşe secundare, precum Cluj sau Timişoara.


Sursa

4 May 2011