Compania are probleme cu plata unui credit de 11,6 mil. euro, scadent la sfârşitul lunii viitoare.

26988-158916maxim.jpgDezvoltatorul RomReal, care deţine circa 130 hectare de teren în mai multe zone din România, are dificultăţi la plata unui credit de 11,6 milioane euro de la Alpha Bank, scadent la sfârşitul lunii noiembrie, astfel că ar putea intra în incapacitate de plată dacă nu ajunge la o înţelegere cu banca.

"Am reuşit să plătim în avans dobânda aferentă creditului, în valoare de 1,1 milioane euro, dar suma principală va ajunge la data limită. Compania nu are suficienţi bani pentru a face această plată sau alte plăţi semnificative, având în vedere că este foarte dificil să vinzi active în această perioadă de criză a pieţei imobiliare din România", au declarat reprezentanţii RomReal.

În aceste condiţii, conducerea RomReal discută cu Alpha Bank restructurarea creditului, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

"Compania ar putea fi în incapacitate de plată foarte curând, dacă nu găsim la timp o soluţie cu Alpha Bank. Managementul a făcut eforturi substanţiale în ultimii ani de a reduce costurile operaţionale ale companiei, pentru a se adapta la condiţiile dificile ale pieţei şi să asigure fonduri pentru a returna creditul şi pentru cheltuielile de operare. Este nevoie să implementăm un program adiţional de reducere semnificativă a cheltuielilor pentru a ne asigura că vom avea suficient capital de lucru pentru continuarea activităţii", se arată într-un anunţ al companiei.

În cazul în care RomReal va ajunge la o soluţie cu Alpha Bank este posibil ca investitorul să opereze o majorare de capital de la acţionari, prin emisiune de noi acţiuni.

Creditul a fost obţinut de companie în 2007, iar Alpha Bank a acordat deja o prelungire a termenului limită cu doi ani, până la 30 noiembrie 2012.

RomReal, firmă înregistrată în Bermude, are capital norvegiano-britanic şi urma să dezvolte proiecte imobiliare în România prin intermediul Westhouse.

Compania deţine 14 terenuri în Bucureşti, judeţul Constanţa şi în Braşov, evaluate la 26 milioane de euro.

Westhouse anunţa la începutul anului 2007 investiţii de 1,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare în România, principalele oraşe vizate fiind Bucureşti, Constanţa şi Braşov.

Proiectele urmau să includă spaţii rezidenţiale, comerciale şi de birouri, în total fiind prevăzută construcţia a 4.500 de locuinţe, finalizate în perioada 2011-2012.

Compania a construit însă un singur proiect de locuinţe, cu 37 de unităţi în Constanţa, vândut complet, şi a mai fost implicată în dezvoltarea a două complexuri rezidenţiale tot în Constanţa, vândute în 2010 firmelor TNG Real Estate şi Baumeister, ambele din grupul Nova, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu.

 

Sursa

22 October 2012