Compania S IMMO, controlată de Erste Group şi Vienna Insurance Group, a anunţat că nu va începe construcţia proiectului de birouri The Mark până când lucrările la viitorul bulevard Uranus nu vor avansa.

28533-untitled-1.jpgProiectul The Mark va fi ridicat pe un teren în suprafaţă de 5.900 mp, amplasat la intersecţia noului Bulevard Uranus cu Calea Griviţei, aproape de Piaţa Victoriei. Complexul va fi format din două clădiri de birouri cu o suprafaţă supraterană cumulată de circa 28.000 mp şi o suprafaţă subterană de 12.500 mp. Un imobil va avea 15 etaje, iar celălalt şase etaje. Investiţia estimată în dezvoltarea proiectului este de 66 mil. euro.

„Astăzi nu ar fi momentul potrivit să începem construcţia. Odată sunt motive legate de piaţă: chiar dacă nu avem progleme legate de preînchirierea imobilului, lipsa potenţialilor cumpărători este evidentă; în al doilea rând nu vom construi proiectul pe un câmp de luptă, cum este acum zona. S-au făcut o serie de demolări pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi ne afectează şi pe noi. Vom aştepta ca lucrările să evolueze. Noi trebuie să supravieţuim cu această clădire pentru următorii 20-30 de ani şi de aceea trebuie să fim atenţi la fiecare detaliu. Un an în imobiliare nu este o perioadă lungă, dacă trebuie să aşteptăm“, a declarat Marc Krüger, project development în cadrul S IMMO.

Dezvoltatorul austriac, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, a organizat un concurs adresat studenţilor pentru proiectarea piaţetei publice urbane de lângă proiectul de birouri. În concurs au fost înscrise peste 70 de proiecte şi au fost selectate zece. Proiectele câstigatoare au primit un premiu în bani, plus invitaţia de a participa, în 2013, la un workshop care va continua şi detalia studiul, alături de experiţi şi arhitecţi din partea S IMMO. Potrivit lui Marc Krüger, compania îşi va asuma o mare parte din investiţia necesară amenajării piaţetei publice, chiar dacă lucrările intră în atribuţia primăriei.

Finanţare

Reprezentantul companiei spune că proiectul The Mark este cea mai importantă dezvoltare pe care S IMMO o are în vedere în Europa Centrală şi de Est în acest moment, chiar dacă recunoaşte că eforturile investiţionale ale companiei se îndreaptă în special către pieţele din Austria şi Germania.

Krüger evidenţiază lipsa finanţării sectorului imobiliar din România ca o problemă în atragerea de noi investitori pe piaţă, însă precizează că S IMMO nu are probleme la acest capitol.

„Nu ar trebui luate decizii bazate doar pe faptul că acum e mai ieftin de construit. Din discuţiile pe care le-am avut până acum, am putea obţine un grad de preînchiriere bun pentru The Mark, dar ce chiriaş ar vrea să se mute pe un câmp de luptă“, menţionează acesta.

Austriecii mai au în proprietate la nivel local mallului Sun Plaza din Piaţa Sudului, proiect dezvoltat de Euro Mediterranee Consulting (EMCT) România şi care a costat circa 200 mil. euro, hotelul Novotel achiziţionat în 2006 printr-o tranzacţie de tip „sale-lease back“ în valoare de 30 mil. euro şi încă un teren în Jilava – pe care are programat un centru comercial.

 

Sursa

6 December 2012