ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  

Din 2004, vom avea cadastru online

Revista CAPITAL - 03.12. 2003

  
                      Banca Mondiala finanteaza un proiect de realizare a bazei de date unice privind proprietatile


        Evidenta clara a proprietatilor imobiliare ar putea fi o realitate, incepand cu primavara anului viitor. sapte judete pilot vor avea o baza integrata de date privind cadastrul. Multe tepe s-au dat si multe afaceri s-au destramat din cauza lipsei posibilitatii de verificare a proprietatilor, fie ca era vorba de terenuri sau de case. Cel care vinde, este sau nu este adevaratul proprietar, este sau nu mostenitor de drept si are dreptul sa ia bani pe acea proprietate?

    Din martie 2004, oricine va cumpara un teren sau o casa in Bucuresti sau in judetele Prahova, Dambovita, Constanta, Dolj, Buzau si Brasov va avea posibilitatea sa verifice online, pe Internet, cine este proprietarul, cum arata terenul si in baza caror acte respectiva persoana este proprietar (titlu de proprietate, succesiune, act de vanzare-cumparare). La inceput, vor fi disponibile in baza de date doar informatii despre imobilele ai caror proprietari le vor inscrie, pregatindu-se pentru vanzare, dar, in timp, informatiile vor fi completate si cu datele existente in dosare. "Proiectul Cadastrului General si Publicitatii Imobiliare, finantat de Banca Mondiala, este inceputul lucrarilor de cadastru din Romania. Atribuirea numerelor cadastrale se va face automat, timpul de asteptare reducandu-se foarte mult, iar verificarile vor fi mult mai usor de facut", afirma Mihai Calinescu, manager de proiect. In acest moment, se lucreaza la implementarea sistemului informatic al cadastrului general.

         Au fost achizitionate echipamentele si liniile de comunicatii si, din martie anul viitor, se vor introduce primele harti si texte in noile baze de date. Toate aceste informatii vor putea fi accesate oricand, in schimbul unei taxe, care va fi stabilita de Ministerul Justitiei. Tot acest minister va decide si in ce grad se va permite accesul la cartile funciare, daca se vor putea da cautari doar dupa proprietati sau se va putea face acest lucru si dupa numele cetatenilor romani care detin proprietati.

       In Olanda, de exemplu, se pot face aceste verificari in ambele variante, iar in Austria, potrivit domnului Calinescu, exista terminale unde pot fi accesate aceste informatii si in gari. Proiectul de implementare a bazei de date este finantat de Banca Mondiala, printr-un imprumut de 25,5 milioane de dolari, la care se adauga o contributie de 11,2 milioane de dolari din partea Guvernului Romaniei. Pe viitor, sistemul va fi extins in toata tara, existand deja doua programe europene pentru asistenta tehnica si se poarta discutii pentru raspandirea sistemului informatic.

       Acest proces este insa de durata, specialistii estimand ca tara noastra ar putea avea un sistem operational complet in 2007-2008. Pana la realizarea acestei baze de date, trebuie ca toti cumparatorii de imobile sa fie precauti. Reprezentantul cabinetului Calin Zamfirescu si Asociatii, avocat Gabriel Udrea, ii sfatuieste: "Un prim risc este legat de dovedirea dreptului de proprietate imobiliara, intrucat, strict juridic, pentru a avea proba absoluta a valabilitatii transferului de proprietate, trebuie sa se dovedeasca nu doar valabilitatea titlului vanzatorului, ci si al dreptului tuturor transmitatorilor anteriori, lucru practic imposibil.

       Acest inconvenient poate fi atenuat prin dovedirea bunei credinte a cumparatorului (in urma efectuarii tuturor verificarilor necesare nu a rezultat nici un viciu al titlului vanzatorului) si prin intabularea dreptului de proprietate in Cartea Funciara". Vechimea posesiei este un alt element demn de luat in seama. "O garantie semnificativa va interveni in momentul in care vor exista posesii suficient de indelungate ale actualilor detinatori (continue sau unite), astfel incat sa fie indeplinite conditiile dobandirii proprietatii prin uzucapiunea de 10/20 de ani, respectiv de 30 de ani, ceea ce ar paraliza actiunile tertilor care invoca o eventuala nevalabilitate a titlului cumparatorului", completeaza Gabriel Udrea.

3 December 2003